Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ondřej Jarůšek ČTK
23. prosince 2023 v 17:23
Čas čtení 1:38

VIDEO: Češi a Češky uctili památku obětí střelby zpěvem na hlavním nádraží v Praze

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

Hlavním nádražím v Praze v sobotu opět zněla Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby. Videa na sociálních sítích mají desítky tisíc zhlédnutí.

Letošní mše, která zazněla na pražském nádraží, byla jiná než ty předchozí. S ohledem na čtvrteční tragickou střelbu v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy totiž hudebníci mimořádně zařadili do repertoáru také skladby Lacrimosa z Requiem Wolfganga Amadea Mozarta a Modlitba pro Martu od Marty Kubišové. Ze seznamu písní naopak vypustili koledu Narodil se Kristus Pán. Na dnešek vláda v Česku vyhlásila státní smutek za 14 útočníkových obětí.

Památku obětí uctili hudebníci i posluchači po Mozartově Lacrimose, která vystoupení zahájila, minutou ticha. Při střelbě zahynulo 13 lidí, další člověk podlehl zraněním později v nemocnici. Tragická událost si vyžádala také 25 zraněných.

Setkání s názvem Rybovka na hlaváku se dnes konalo už po jednadvacáté. „Rozhodl jsem se akci nerušit, protože si myslím, že zlo se živí strachem, a pokud bychom úplně změnili způsob, kterým žijeme, tak bychom naopak tím nahráli zlu do karet,“ řekl ČTK dirigent a organizátor akce Lukáš Prchal. Doplnil, že v roce 2011, kdy zemřel prezident Václav Havel, uskupení zahrálo celé Requiem od Wolfganga Amadea Mozarta. Letos ale soubor skladeb kvůli kratšímu času na přípravu nestihlo nacvičit, doplnil Prchal. V orchestru podle něj dnes bylo přibližně 100 lidí, ve sboru asi 250.

23. prosince 2023 v 11:36 Čas čtení 2:21 Těmto lidem vzal vrah v Praze život. Zapoj se do pomoci a přispěj pozůstalým ve sbírce Těmto lidem vzal vrah v Praze život. Zapoj se do pomoci a přispěj pozůstalým ve sbírce

Poděkovat Prchalovi po vystoupení přišel také ministr dopravy Martin Kupka (ODS). „Myslím, že to opravdu znamenalo obojí – zároveň připomínku obětí a zároveň naději, která o Vánocích je,“ řekl.

Prostor kolem účinkujících dnes lidé zcela zaplnili, někteří se místy ke zpěvu sboru a sólistů přidávali. Aby děti na vystoupení viděly, seděly rodičům na ramenou. Lidé také obsadili schody u budovy a patro s kavárnou v nádražní hale. Konec vystoupení ocenil dlouhý potlesk.

23. prosince 2023 v 16:21 Čas čtení 0:57 Na instagramu „žertoval“ o střelbě v Praze, před policií se bojí a vymlouvá. Teď má zaděláno na problém Na instagramu „žertoval“ o střelbě v Praze, před policií se bojí a vymlouvá. Teď má zaděláno na problém

Rybova mše před Štědrým dnem tradičně zní také na jiných místech v Česku. Někde se ale letos organizátoři rozhodli akci zrušit, a to například v Chrudimi. Rybova mše se nebude hrát ani na pražské Kampě. Místo toho budou účastníci za oběti útoku držet minutu ticha a následně se přesunou k Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, aby tam zapálili svíčky, vyplývá z informací k události na facebooku.

Na půl žerdi jsou dnes před úřady a institucemi staženy státní vlajky a černé prapory. Za oběti se konají také bohoslužby, tu v katedrále svatého Víta na Pražském hradě před polednem sloužil arcibiskup Jan Graubner, zúčastnil se jí rovněž prezident Petr Pavel. Ve 12:00 se Českem rozezněly kostelní zvony. Některá města zrušila nebo upravila kulturní akce, dnešní program změnily i televizní stanice.

Domů
Sdílet
Diskuse