Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Peclová
28. prosince 2023 9:41
Čas čtení 0:40

Polární vortex přinese do Evropy arktický vzduch. Podle odborníků nesouvisí se změnami klimatu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Polární vortex přinese do Evropy arktický vzduch. Podle odborníků nesouvisí se změnami klimatu
Zdroj: TASR/Štefan Puškáš

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) zveřejnil předpověď počasí na přelomu roku. Ve stratosféře v polárních oblastech bude prý horko. Nastává totiž jev zvaný náhlé stratosférické oteplení.

Jev dle odborníků nijak nesouvisí s klimatickou změnou. Během let se polární vortex vyskytuje relativně často. Vzniká ve stratosféře několik desítek kilometrů nad zemským povrchem, což je rozsáhlá oblast nízkého tlaku vzduchu se silným prouděním.

27. prosince 2023 9:47 Čas čtení 0:59 Předpověď počasí: Podívej se, jak bude do konce roku Předpověď počasí: Podívej se, jak bude do konce roku

Během zimy se může stát, že je vortex narušen, což se projeví výrazným stratosférickým oteplením. Během několika dní teplota stoupne i o desítky stupňů. Celý vortex následně zeslábne, může se i částečně rozpadnout.

Jev sice nastává vysoko nad naším počasím, může ho však silně ovlivnit. Slabý vortex totiž zvyšuje šanci, že se do oblasti Evropy dostane arktický vzduch.

Aktuálně jsme dle odborníků na prahu stratosférického oteplení. Na začátku ledna by měl polární vortex postupně zeslabit a v průběhu ledna pak můžeme čekat vpád arktického vzduchu.

Domů
Sdílet
Diskuse