Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
31. prosince 2023 v 9:09
Čas čtení 1:26

Začíná platit novela zákona o silničním provozu: řidičák na zkoušku nebo změny v bodovém systému

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Začíná platit novela zákona o silničním provozu: řidičák na zkoušku nebo změny v bodovém systému
Zdroj: Unsplash/Jonas Junk/volně k užití

Mimo jiné nastaly změny v bodovém systému, které přinesou zjednodušení z pěti pásem bodů na tři. Nově budou dopravní přestupky bodovány dvěma, čtyřmi a šesti body.

V neděli 31. prosince začíná platit novela zákona o provozu na silničních komunikacích. Mění bodový systém, umožňuje řízení od 17 let pod dohledem mentora, zavádí řidičák na zkoušku nebo ruší povinnost mít u sebe řidičský a technický průkaz. Stát bude nově také místo dvou technických průkazů vydávat jen jeden. V provozu se řidiči začnou setkávat s novými dopravními značkami. Jednodušší by měla být také administrativa v dopravním sektoru.

Povinný preventivní program pro začínající řidiče zahrnuje možnost zahájit kurz autoškoly k řízení osobního auta už v 15 letech a šesti měsících. Po absolvování autoškoly a závěrečné zkoušky umožní řízení už od 17 let. Do 18 let bude moct mladistvý řidič řídit jen pod dohledem zkušeného řidiče, registrovaného mentora.

31. prosince 2023 v 7:30 Čas čtení 1:43 Do pražské zoo jen za korunu! Zjisti, kam se na Nový rok můžeš podívat levně díky zvýhodněným vstupům Do pražské zoo jen za korunu! Zjisti, kam se na Nový rok můžeš podívat levně díky zvýhodněným vstupům

Novela zároveň zavádí řidičák na zkoušku po dobu dvou let od složení závěrečné zkoušky bez ohledu na věk. V této dvouleté lhůtě musí řidič za spáchání závažných dopravních přestupků na dopravněpsychologický pohovor a školení pro začínající řidiče.

Změny v bodovém systému přinesou zjednodušení z pěti pásem bodů na tři. Nově budou dopravní přestupky bodovány dvěma, čtyřmi a šesti body. Za bagatelní přestupky, jako je jízda s nerozsvícenými světly nebo špatné parkování, budou řidiči dostávat mírnější tresty. Novela naopak zpřísní nejzávažnější přestupky řidičů, jako je řízení pod vlivem alkoholu nebo návykových látek, závažné překročení rychlosti nebo odmítnutí dechové zkoušky na alkohol.


 
Nové dopravní značení zahrnuje sdílené zóny pro všechny účastníky silničního provozu, úpravu značení bezpečného odstupu nebo parkoviště P+D, na kterých mohou řidiči po zaparkování přesednout do jiného auta. Nové bude i značení vozidla terénní sociální služby a značka servisního místa pro sanitaci hygienických zařízení obytných vozidel.

6. června 2024 v 19:18 Čas čtení 2:47 Honza řídil zásah záchranářů během vlakového neštěstí v Pardubicích. Popsal, jak vše probíhalo Honza řídil zásah záchranářů během vlakového neštěstí v Pardubicích. Popsal, jak vše probíhalo

V oblasti administrativy přibude od ledna možnost vedení průkazu žáka autoškoly v elektronické podobě. Ruší se minimální odstup pěti pracovních dnů mezi neúspěšnou a opakovanou řidičskou zkouškou a podmínka vzdělání učitelů autoškoly ve strojním nebo dopravním oboru. Zjednoduší se také proces zápisu změny vlastníka či provozovatele vozidla.

Domů
Sdílet
Diskuse