Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
1. ledna 2024 17:10
Čas čtení 0:35

Dánsko bude mít nového krále. Vládcem se stává princ Frederik, politolog s přezdívkou Pingo

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

Dánsko se v závěru roku 2023 dočkalo překvapení. Současná královna Margrethe II. oznámila, že se 14. ledna po 52 letech vzdá trůnu. Nahradit ji má její syn Frederik.

Nyní pětapadesátiletý korunní princ absolvoval magisterské studium politologie na Aarhuské univerzitě. Stal se tak prvním dánským královským princem, který dokončil univerzitní vzdělání. Během studií také trávil čas na Harvardské univerzitě pod pseudonymem Frederik Henriksen.

Následník trůnu, celým jménem Frederik André Henrik Christian, si během služby v dánském námořnictvu vysloužil přezdívku „Pingo“. Během potápěčského kurzu se mu totiž údajně naplnil skafandr vodou a on musel kličkovat jako tučňák. Do paměti Dánů se zapsal v roce 2000, kdy se zúčastnil čtyřměsíční lyžařské expedice napříč Grónskem. Utrpěl tam několik nehod, a musel být dokonce hospitalizován.

S manželkou Mary Elizabeth Donaldson se následník trůnu oženil v roce 2004 a vychovávají spolu čtyři děti. Nejstaršího syna Christiana, dceru Isabellu a dvojčata Vincenta a Josephine.

„Nechci se zavřít do pevnosti. Chci být sám sebou, chci být člověkem,“ uvedl dle BBC v minulosti a trval na tom, že se toho bude držet i po nástupu na trůn.

Domů
Sdílet
Diskuse