Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Vincenc Novák
2. ledna 2024 16:33
Čas čtení 0:38

Polské děti si už energetické nápoje nekoupí. Zmizet musí i ze škol a automatů

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Polské děti si už energetické nápoje nekoupí. Zmizet musí i ze škol a automatů
Zdroj: Pexels

Prvního ledna začal u našich severních sousedů platit zákaz prodeje energetických nápojů osobám do 18 let. Tyto výrobky musí být navíc v obchodech jasně označeny.

Novinka platí pro nápoje, které obsahují přidaný taurin a kofein, informoval o tom server Rzeczpospolita. Poláci si už energetické nápoje nekoupí ani v prostorách škol a jiných vzdělávacích zařízeních či v prodejních automatech.

Podle nových pravidel může prodejce v případě pochybností o věku požádat kupujícího o předložení dokladu. Osobě, která zákaz prodeje poruší, hrozí pokuta ve výši dvou tisíc zlotých (asi 11 900 korun). Novela rovněž ukládá výrobcům těchto nápojů povinnost označit obal viditelným, čitelným a nesmazatelným nápisem „energetický nápoj“.

Jak uvádí zpráva polského Národního ústavu duševního zdraví, energetické nápoje v zemi pravidelně konzumuje asi 2,1 procenta dětí ve věku dvou až devíti let. Ve věkové skupině 10–17 let se jedná o 35,7 procenta chlapců a 27,4 procenta dívek.

Domů
Sdílet
Diskuse