Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
ČTK Vincenc Novák
4. ledna 2024 10:29
Čas čtení 1:13

Začíná soud s psychiatrem Janem Cimickým, je obžalován ze znásilnění a vydírání

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Začíná soud s psychiatrem Janem Cimickým, je obžalován ze znásilnění a vydírání
Zdroj: Profiemedia

Kauzu psychiatra Jana Cimického, který čelí obžalobě ze čtyř znásilnění a 35 případů vydírání, začal ve čtvrtek projednávat Obvodní soud pro Prahu 8.

Pětasedmdesátiletý lékař a spisovatel v minulosti veškerá obvinění odmítl a prohlásil, že prokáže svou nevinu. Kritizoval také postup policie. O začátku soudu informovala ČTK.

9. listopadu 2021 14:08 Čas čtení 1:20 Jan Cimický je vyšetřován policií. Ta prosí další případné oběti či svědky, aby se ozvali vyšetřovateli Jan Cimický je vyšetřován policií. Ta prosí další případné oběti či svědky, aby se ozvali vyšetřovateli

Kvůli předpokládanému velkému zájmu médií bude soud na dnešní jednání vydávat vstupenky. Podle dřívějšího vyjádření mluvčí soudu Jany Humeni by mělo být první jednání veřejné, z dalších jednání bude pravděpodobně alespoň na část dne veřejnost vyloučena.

9. listopadu 2021 10:45 Čas čtení 2:28 V kauze Cimický padla další obvinění. „Znásilňoval mě a vyhrožoval mi elektrošoky,“ vypověděla jeho pacientka V kauze Cimický padla další obvinění. „Znásilňoval mě a vyhrožoval mi elektrošoky,“ vypověděla jeho pacientka

V říjnu 2021 obvinila na sociální síti herečka a zpěvačka Jana Fabiánová Cimického ze sexuálního napadení. V reakci na její příspěvek se začaly ozývat i další ženy. Příspěvek na sociální síti zveřejnila herečka podle médií kvůli informaci o tom, že měl Cimický od tehdejšího prezidenta Miloše Zemana dostat medaili Za zásluhy o stát v oblasti kultury. Vyznamenání se lékař nakonec rozhodl nepřevzít.

4. září 2023 16:44 Čas čtení 0:37 Psychiatr Cimický půjde k soudu, státní zástupce ho obžaloval ve 39 případech znásilnění a vydírání Psychiatr Cimický půjde k soudu, státní zástupce ho obžaloval ve 39 případech znásilnění a vydírání

Lékař vinu odmítl 

Cimický už po zveřejnění příspěvku vinu odmítl. Uvedl, že se hodlá aktivně bránit a dokázat svou nevinu, dodal však, že kvůli lékařskému tajemství a respektu k pacientům nebude jeho obhajoba veřejná. Dnešního jednání se podle jeho obhájce Miroslava Kučerky lékař zúčastní.

21. října 2023 20:41 Čas čtení 0:51 Psychiatr Jan Cimický se předávkoval léky, leží ve vážném stavu na ARO Psychiatr Jan Cimický se předávkoval léky, leží ve vážném stavu na ARO

Kriminalisté původně v říjnu 2022 navrhli obžalovat Cimického ze 28 případů znásilnění či vydírání. Státní zastupitelství ale kauzu policii vrátilo k došetření. Nařídilo, aby se policisté vypořádali s otázkou, zda nejsou některé skutky promlčeny. Znovu policie navrhla Cimického obžalovat loni v červnu, státní zástupce podal obžalobu v srpnu. Soud se měl případem začít zabývat na podzim, kvůli nemoci předsedy trestního senátu ale začátek hlavního líčení odročil.

V říjnu loňského roku se Cimický předávkoval léky a ležel ve vážném stavu v nemocnici. Později byl sice propuštěn, jak ale naznačil v rozhovoru pro Expres, cítil se v té době natolik oslaben, že by pro něj účast u soudu mohla být fatální. Další měsíc byl do nemocnice převezen znovu, důvodem byl pád ze schodů. 

Domů
Sdílet
Diskuse