Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
29. ledna 2024 14:29
Čas čtení 1:20

Jednou a dost. Petr Pavel možná nebude obhajovat prezidentský mandát

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Jednou a dost. Petr Pavel možná nebude obhajovat prezidentský mandát
Zdroj: TASR

Petr Pavel během diskuse ve Stříbře naznačil, že pravděpodobně již nebude znovu kandidovat na post prezidenta. Jeho spolupracovníci však upozorňují, že nejde o definitivní rozhodnutí. K situaci se vyjádřil i Andrej Babiš.

„Mám za to, že jeden pětiletý mandát, když ho člověk dělá naplno, je až dost,“ prohlásil v úterý. Podle něj by v politice měla kolovat nová krev. Do konce svého současného postu má však ještě čas na rozmyšlenou. Další prezidentské volby se budou konat až v roce 2028.

28. ledna 2024 18:45 Čas čtení 0:55 „Není to tak černobílé,“ říká ministr spravedlnosti o případu znásilňované dívky, který otřásl Českem „Není to tak černobílé,“ říká ministr spravedlnosti o případu znásilňované dívky, který otřásl Českem

„Nechci komentovat úmysly pana prezidenta. Nevím, co bude za čtyři roky. Petr Pavel je člověk nesmírně odpovědný a oddaný službě vlasti. Doufám, že pokud ho bude vlast potřebovat a on bude mít pocit, že může být i nadále prospěšný, ještě svůj názor přehodnotí,“ napsal Novinkám a Právu jeho blízký spolupracovník Petr Kolář.

O možnosti, že prezident svůj názor ještě přehodnotí, uvažuje i bývalý šéf prezidentova poradního týmu Tomáš Richter. „Vyjádření pana prezidenta v diskusi s občany ve Stříbře neberu jako rozhodnutí, už vůbec ne jako finální,“ sdělil Novinkám a Právu. Zároveň podotkl, že prezidenta v rozhodnutí podpoří. „V každém případě bude ale jeho svatým právem učinit rozhodnutí, které budu respektovat,“ dodal.

K výroku Petra Pavla se vyjádřili i jeho konkurenti z minulých voleb. „Má právo si rozmyslet, jestli bude, nebo nebude kandidovat. Rozvazuje mu to ruce, nemusí přistupovat ke kompromisům, když nebude usilovat o znovuzvolení,“ míní Danuše Nerudová, která po prohře v prvním kole Pavla veřejně podporovala v boji v kole druhém, kde se utkal s Andrejem Babišem. Ten uvedl, že on v další volbě kandidovat „už určitě nebude“ a že si prezident své momentální rozhodnutí určitě rozmyslí.

7. července 2023 7:30 Čas čtení 2:29 Shrnujeme: Zelenskyj v Praze. S kým se ještě sejde a o čem budou jednat? Shrnujeme: Zelenskyj v Praze. S kým se ještě sejde a o čem budou jednat?

To, s jakým předstihem Pavel ohlásil možné rozhodnutí již znovu nekandidovat, naopak ocenil šéf poslaneckého klubu ODS Marek Benda. Ten si přitom rýpnul i do současné slovenské prezidentky. „Aby to všichni věděli a mohli postavit svého kandidáta a nestalo se to, co na Slovensku, kde to prezidentka Zuzana Čaputová oznámila rok před volbami,“ uvedl.

Domů
Sdílet
Diskuse