Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Anna Vondráková
1. února 2024 v 17:05
Čas čtení 0:54

OBRAZEM: Libeňský most čeká rekonstrukce, přinese otevřený prostor, kavárny a možná i park

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
OBRAZEM: Libeňský most čeká rekonstrukce, přinese otevřený prostor, kavárny a možná i park
Zdroj: Magistrát hlavního města Prahy

Už v lednu byl omezen tramvajový provoz na inundační části Libeňského soumostí kvůli zhoršení jeho stavu a uvažovalo se nad dočasnou konstrukcí. Nyní však Technická správa komunikací rozhodla, že se celá uzavřená část bude bourat.

O opravě Libeňského mostu se spekuluje již déle, nyní se jí dočká alespoň inundační část, která slouží jako preventivní ochrana před povodní. Podle mluvčí TSK Barbory Liškové rozhodli o demolici odborníci. Nyní je třeba čekat na stavební povolení, bourat by se mělo začít v dubnu. Demolice by se zatím neměla dotknout historického mostu, do budoucna však město počítá i s jeho zbouráním. Vzniknout by měla replika na původních pilířích.

1. února 2024 v 12:45 Čas čtení 0:38 Nečekaný přestup. Lewis Hamilton opouští Mercedes, kam zamíří? Nečekaný přestup. Lewis Hamilton opouští Mercedes, kam zamíří?

Tramvaje přes most momentálně nejezdí, náhradní dopravu zajišťuje linka X1 a X94. Do budoucna bude zřízena dočasná zastávka na konci otevřené části Libeňského soumostí. Omezení by tak mělo být co nejmenší. Na uzavřený úsek nesmí ani chodci a cyklisté, obejít ho mohou po lávce ke komplexu Dock a Štorchovou ulicí po rampě na most. Inundační most není přístupný ani pro automobily.

První náměstek primátora hl. města pro dopravu Zdeněk Hřib na sociální síti X (dříve Twitter) představil vizualizaci plánované rekonstrukce. Celý prostor chce více otevřít, původní plnou klenbu oblouku mají nahradit vzdušněji působící klenbové pásy, ve vzniklém prostoru by mohly vznikat kavárny a další služby. Do budoucna by u mostu měl vzniknout i park Maniny. Ten by měl plnit i protipovodňovou funkci.

V části soumostí na libeňské straně začne demolice stávající obloukové konstrukce, která bude nahrazena tvarovou replikou s odkazem na původní skici architekta Janáka.Na místě bývalého ramena Vltavy například vznikne mezi ulicemi Štorchova a Boudníkova nové přívětivé náměstíčko v podmostí.Celý prostor bude také daleko prostupnější, protože původní plnou klenbu oblouku nahradí na pohled vzdušněji působící klenbové pásy. Díky tomu také dojde k přímému propojení na novou občanskou vybavenost ve vestavbách okolo.Dosud se jednalo o uzavřené prostory, teď se ale budou moci za velkými prosklenými vitrínami usídlit kavárny, obchůdky nebo další služby.
Zobrazit galerii
(5)
Domů
Sdílet
Diskuse