Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
4. února 2024 v 8:05
Čas čtení 1:17

Nová studie ukázala, která plemena psů žijí nejdéle

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Malá psí plemena s dlouhými čenichy žijí o několik let déle než větší plemena s plochou tváří. Vyplývá to ze studie zveřejněné v odborném žurnálu Scientific Reports.

Jedná se o první studii, která analyzuje rozdíly v očekávané délce života ve světle širokého spektra faktorů včetně plemen, velikosti, tvaru obličeje a pohlaví psů, uvádí hlavní autorka studie Kirsten McMillan z britské charitativní organizace Dogs Trust.

Studie uvádí, že střední délka života více než 150 plemen a kříženců psů je 12,5 roku, ačkoli feny žijí o něco déle než psi. U francouzských buldočků je to však pouze 9,8 roku.

Francouzští buldočci patří mezi tzv. krátkolebá (brachycefalická) plemena, kam řadíme i plemena, jako je boxer či anglický buldok. Tato plemena mají výrazně zkrácenou nosní část obličeje. Předchozí výzkum uváděl, že ploché tváře těchto plemen psů připomínají tváře malých dětí, což jejich majitelé považují za extrémně roztomilé.

3. února 2024 v 14:00 Čas čtení 0:10 KVÍZ: Poznáš plemeno psa podle fotky? Tady si amatéři*amatérky neškrtnou KVÍZ: Poznáš plemeno psa podle fotky? Tady si amatéři*amatérky neškrtnou

Krátké nosy způsobují problémy

Krátké nosy však brachycefalickým plemenům způsobují výrazné problémy s dýcháním.


„Je nesmírně důležité, aby veřejnost upřednostňovala zdraví (zvířat) před tím, co považuje za ‚roztomilé‘. Chci proto poprosit každého, kdo uvažuje o plemeni s plochou tváří, aby si to velmi dobře rozmyslel,“ uvedl Dan O'Neill, šéf společnosti Brachycephalic Working Group, podle něhož studie ještě více zvýraznila problémy se zdravím a s kvalitou života, které brachycefalické psy trápí.

Nejdelší průměrná délka života je 15,4 roku

Podle studie jsou plemena s nejdelší střední délkou života lancashirský patař (15,4 roku), tibetský španěl (15,2 roku) a jezevčík trpasličí (14 let). Labradoři, nejoblíbenější plemeno ve Spojeném království, se dožívají v průměru 13,1 roku. Studie současně uvádí, že čistokrevní psi žijí déle než kříženci, což přímo vyvrací předchozí výzkum. Důvodem může být nástup „módních plemen“, kam patří kříženci jako labradoodle (kříženec labradora a pudla), cockapoo (kříženec kokršpaněla a pudla) a pomsky (kříženec pomeraniana a huskyho).

10. července 2024 v 11:00 Čas čtení 0:17 KVÍZ: Poznáš plemeno psa podle štěněte? Otestuj se KVÍZ: Poznáš plemeno psa podle štěněte? Otestuj se

Lidé, kteří uvažují o nákupu nebo adoptování psa, si musí také uvědomit, že některá plemena psů vyžadují větší zdravotní péči, upozorňuje McMillan a dodává, že mnohem důležitější je zdraví domácích mazlíčků. „Tato zvířata jsou členy naší rodiny, proto chceme mít jistotu, že děláme vše pro to, aby žili dlouho, šťastně a zdravě,“ uzavírá McMillan.

Domů
Sdílet
Diskuse