Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Karolína Fejtová
5. února 2024 9:19
Čas čtení 0:51

RegioJet testuje novou soupravu. Na českých kolejích poprvé v historii pojede vlak vyrobený v Číně

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
RegioJet testuje novou soupravu. Na českých kolejích poprvé v historii pojede vlak vyrobený v Číně
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Nová vlaková souprava s názvem Sirius nabrala cestující v pondělí ráno.

Rychlík ve směru na Kolín poprvé vyzvedl cestující v 8:36 v Ústí nad Labem. Testování s převozem lidí potrvá tři až čtyři měsíce, bez cestujících probíhal zkušební provoz už od začátku roku. Čínská společnost CRRC vlak původně vyrobila pro Leo Express, který měl původně objednané tři jednotky a na dalších 30 měl nárok. Od smlouvy však ustoupil kvůli zpoždění dodávky, vlaky si tedy vzal RegioJet.

5. února 2024 8:41 Čas čtení 0:52 Hodina parkování v centru za 450 korun? Do tohoto evropského města se nevyplatí cestovat s SUV Hodina parkování v centru za 450 korun? Do tohoto evropského města se nevyplatí cestovat s SUV

Dopravce v minulém roce čelil kritice za výpadky vlaků nebo zkracování souprav. Nová souprava byla tedy potřebná, i tak však čelí kritice kvůli svému čínskému původu. „Domnívám se, že čínské vlaky nemají na evropských kolejích co dělat. Obzvláště v situaci, kdy existuje řada evropských i tuzemských výrobců, jejichž kapitál nekončí ve fakticky nepřátelské diktatuře,“ uvedl železničář na platformě X.

Kdy Sirius jezdí?

RegioJet nasadí vlakovou soupravu každý den v časech:

1. 8:36 Ústí nad Labem – 10:40 Kolín

2. 11:14 Kolín – 13:17 Ústí nad Labem

3. 14:36 Ústí nad Labem – 16:40 Kolín

4. 17:14 Kolín – 19:17 Ústí nad Labem

Cena jízdenky se pro dospělého pohybuje mezi zhruba 210 až 350 korunami v závislosti na jejím typu. U studentů je to přibližně 105 až 230 korun. Cesta z Ústí nad Labem do Kolína nebo nazpátek trvá dvě hodiny a čtyři minuty. Vlak dokáže jet maximálně 160 kilometrů v hodině a pojme 300 cestujících.

Domů
Sdílet
Diskuse