Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
5. února 2024 v 12:59
Čas čtení 0:47

Místo čtyř sociálních dávek jedna superdávka. Co obsahuje a pro koho bude?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Místo čtyř sociálních dávek jedna superdávka. Co obsahuje a pro koho bude?
Zdroj: Úřad vlády ČR

Ministr práce Marian Jurečka v pondělí představil reformu sociálních dávek. Co se konkrétně změní?

Dosavadní systém sociálních dávek je dle ministra nepřehledný. Proto od příštího roku bude namísto čtyř sociálních dávek jen jedna. Sloučí se tím přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení. Nová dávka se bude nazývat dávka sociální pomoci a mohla by začít platit od příštího roku. Návrh zákona Jurečka zřejmě předloží v březnu.

5. února 2024 v 9:59 Čas čtení 0:57 Jaké preventivní prohlídky bys měl*a navštívit v roce 2024? Jaké preventivní prohlídky bys měl*a navštívit v roce 2024?

Kdo dávku dostane?

Dávky v současnosti pobírá přibližně milion lidí v celkovém objemu 30 miliard korun. Krokem ministerstvo lépe zacílí na potřebné. Podmínkou pro získání dávky bude práce a její hledání. „Nemáme dostatečně provázanou motivaci člověka, aby se snažil najít si práci, snažil se rekvalifikovat. Jsou tu typy dávek, kdy klientovi stačí být doma, dokonce dnes není ani v evidenci uchazečů o zaměstnání, přesto mu finanční prostředky přijdou,“ řekl Jurečka. Zneužívání dávek se dle něj musí zastavit. 

Dalším předpokladem k získání dávky bude kontrola školní docházky dětí, podle ministra se často stává, že nedokončí ani základní školu. 

Žádost elektronicky

Další důležitou změnou je zjednodušení podání žádosti, půjde to i elektronicky. „Budeme fungovat na principu jedna rodina, jedna žádost, jedno správní řízení a výsledně i jedna dávka,“ poznamenal Jurečka. Bude k dispozici klientská zóna Jenda, na které bude ministerstvo se žadateli komunikovat. 

Domů
Sdílet
Diskuse