Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
13. února 2024 14:10
Čas čtení 1:29

Tři evropské země spojují síly proti Rusku. Odhalily výsledky jednání o bezpečnostní situaci

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Tři evropské země spojují síly proti Rusku. Odhalily výsledky jednání o bezpečnostní situaci
Zdroj: TASR/AP

Země se dohodly na společném mechanismu varování před ruskými internetovými útoky, ale také na celkové bezpečnostní architektuře v Evropě.

Francie, Německo a Polsko chtějí spolupracovat v boji proti ruským dezinformačním snahám, uvedli v pondělí ministři zahraničí těchto tří evropských zemí po setkání nedaleko Paříže. Mimo jiné se však zabývali tématy celkové společné obranné a bezpečnostní architektury v Evropě.

13. února 2024 13:30 Čas čtení 0:46 Promluvila pozůstalá obětí vražd v Klánovickém lese. Poděkovala za podporu Promluvila pozůstalá obětí vražd v Klánovickém lese. Poděkovala za podporu

Paříž, Berlín a Varšava se dohodly na společném mechanismu varování před ruskými internetovými útoky, uvedl šéf francouzské diplomacie Stéphane Séjourné po jednání s německou ministryní zahraničí Annalenou Baerbock a polským protějškem Radoslawem Sikorským.

Za terč útoku považují i olympijské hry

Ministři a ministryně uvedli, že jejich země se staly oběťmi stejné ruské destabilizační strategie a chtějí se bránit společně. Za možné cíle takových útoků považují zejména nadcházející volby do Evropského parlamentu a olympiádu v Paříži.


„Rusko se snaží zničit evropskou jednotu,“ řekl Séjourné. Dodal, že Francie odhalila síť webových stránek šířících kremelskou propagandu na Západě, kterou tvoří téměř 200 webových stránek.

13. února 2024 12:17 Čas čtení 1:18 Portál dopravy nabízí nové digitální služby. Co vše lze vyřídit z domova? Portál dopravy nabízí nové digitální služby. Co vše lze vyřídit z domova?

Jednání o bezpečnostní spolupráci

Trojice jednala také o posílení bezpečnostní spolupráce. Šéfka německé diplomacie uvedla, že Německo, Francie a Polsko chtějí pokročit směrem ke společné obranné a bezpečnostní architektuře v Evropě.


Podle Baerbock je třeba lépe propojit národní systémy zemí Evropské unie a v budoucnu iniciovat společné zakázky a projekty v oblasti obrany. Na pozadí války na Ukrajině chce také těsněji propojit operační schopnosti jednotlivých zemí.


„Pokud si (ruský prezident Vladimir) Putin myslí, že naše síla slábne a podpora mizí, tak se naprosto mýlí,“ řekl ministr. Poukázala také na statečný boj Ukrajiny. „Jdeme s nimi ruku v ruce už dva roky a budeme v tom pokračovat, dokud to budou potřebovat,“ dodala německá ministryně na adresu Ukrajiny.


Případné zefektivnění pomoci Ukrajině podle ní závisí také na tom, jak úzce dokáží Německo, Francie a Polsko v příštích měsících, případně letech, vojensky spolupracovat. 

Odhalili síť webů

Francouzská vládní agentura Viginumpre pro boj proti zahraničním hrozbám na internetu oznámila, že odhalila síť kremelských propagandistických webových stránek. Tato síť je „strukturovaná a koordinovaná“ a zaměřuje se na Evropu a Spojené státy.

13. února 2024 9:35 Čas čtení 1:05 Padl verdikt pro Rusko a Bělorusko ohledně další hokejové sezóny Padl verdikt pro Rusko a Bělorusko ohledně další hokejové sezóny

Síť s krycím názvem „Portal Kombat“ se skládá ze 193 webových stránek. Ty se navzájem podobají a „šíří proruský obsah mezinárodnímu publiku“, zejména v zemích podporujících Ukrajinu.


Francouzský diplomatický zdroj novinářům řekl, že hlavním cílem sítě je ospravedlnit ruskou válku na Ukrajině. Její obsah je „silně ideologicky zaujatý“. „Obsahuje narativy, které jsou zjevně nepravdivé nebo zavádějící,“ varoval zdroj.

 Séjourné, Baerbocková, Sikorski
Zdroj: TASR/AP
Domů
Sdílet
Diskuse