Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Vondráková
29. února 2024 7:15
Čas čtení 1:52

Soud s Janem Cimickým pokračuje. Shrnujeme celý případ

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Soud s Janem Cimickým pokračuje. Shrnujeme celý případ
Zdroj: Profiemedia

Soud ve čtvrtek pokračuje v projednání případu psychiatra Jana Cimického, který čelí obžalobě ze čtyř znásilnění a 35 případů vydírání.

Mezi lety 1980 až 2016 měl lékař vydírat a sexuálně obtěžovat své pacientky a čelí tak obžalobě ze 39 samostatných trestných činů. Žalobkyně navrhuje tři roky vězení.

28. února 2024 15:10 Čas čtení 0:43 Do Evropy dorazí saharský prach. Oblohu zabarví do žluta, může způsobit i zdravotní problémy Do Evropy dorazí saharský prach. Oblohu zabarví do žluta, může způsobit i zdravotní problémy

Celé vyšetřování trvalo rok a čtvrt. Opětovný návrh na jeho obvinění podali kriminalisté loni v červnu, pražský soud v osmém obvodu pak žalobu obdržel v druhé půlce srpna. Líčení mělo proběhnout v listopadu, nakonec bylo odloženo na leden a rozplétání případu stále pokračuje. 

Co se přesně stalo?

Otevření případu

Jako první z obětí promluvila zpěvačka a herečka Jana Fabiánová. V říjnu 2021 v pořadu 13. komnatauvedla, že ji v mládí sexuálně napadl psychiatr, ke kterému šla vyhledat pomoc po rozvodu. Původně neprozradila, o kterého psychiatra se mělo jednat. Poté, co však měl být Jan Cimický oceněn státním vyznamenáním tehdejším prezidentem Milošem Zemanem, se rozhodla ozvat již konkrétněji.

„Prohlašuji na svou čest: Jan Cimický mě sexuálně napadl za dveřmi své ordinace, když mi nebylo ještě ani 23 let. Protestuji tímto veřejně proti ocenění Jana Cimického prezidentem České republiky. Podle mého názoru měl pan Cimický dávno odejít z veřejného prostoru a doufat, že jeho oběti budou i nadále mlčet. Fakt, že se rozhodl přijmout z rukou prezidenta medaili Za zásluhy, je pro mě poslední kapkou, kterou můj pohár mlčení definitivně přetekl. Sexuální predátor, který se desítky let schovává za lékařský titul, by neměl získat ocenění za zásluhy v naší zemi,“ uvedla na sociální síti.

Další oběti

Ihned poté se policii ozvaly desítky dalších žen, které měly být psychiatrem zneužity. Již v březnu 2022 byl policií poprvé obviněn. Spis jim však státní zástupkyně vrátila, Cimický totiž měl ženy obtěžovat již od roku 1980, většina případů tak byla promlčena. Policie následně případ doplnila a znovu jej předložila státnímu zástupci minulý rok v červnu.

Celkově čelí obvinění ze čtyř znásilnění a pětatřiceti vydírání. Sám tvrdí, že je nevinný. „Rozhodně je to nesmysl. Je to asi součást dnešní společnosti, kdy je potřeba v určitých okamžicích na někoho, kdo by mohl být zajímavý, vylít kbelík špíny,“ reagoval Cimický na dotaz Hospodářských novin po zveřejnění prohlášení Jany Fabiánové.

Rozplétání případu

Státní zástupkyně Martina Adámková pro psychiatra navrhuje tři roky vězení a zákaz vykonávání lékařské profese, dodala však, že nemůže předvídat, co se bude dít v průběhu dalšího dokazování.

Podle obžaloby měly být zneužity pacientky Psychiatrické nemocnice Bohnice, kde Cimický dříve působil, a klientky centra duševního zdraví Modrá laguna, které psychiatr otevřel v roce 1996. Mezi poškozené však patří i studentky a skutky neměly proběhnout jen v lékařských zařízeních. Lékař vinu stále popírá.

27. února 2024 17:30 Čas čtení 1:35 Administrativní odvody do armády podpořil i prezident Pavel. O co se jedná a čím se liší od mobilizace? Administrativní odvody do armády podpořil i prezident Pavel. O co se jedná a čím se liší od mobilizace?

Během soudu minulý týden došlo k výslechu svědka psychiatra Zdeňka Šolleho, který pracoval v bohnické léčebně na začátku devadesátých let. Ten uvedl, že Cimického osobně nezná a že o jeho údajném sexuálním napadení žen nic nevěděl. Podobně se vyjádřila i jeho žena. Po jejich výslechu se soudce rozhodl z jednání vyloučit veřejnost, a to kvůli ochraně svědků.

Domů
Sdílet
Diskuse