Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Peclová
1. března 2024 12:30
Čas čtení 0:40

Pohřeb Navalného: Ruské úřady odrazují veřejnost od účasti, i tak přišly tisíce lidí

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Pohřeb Navalného: Ruské úřady odrazují veřejnost od účasti, i tak přišly tisíce lidí
Zdroj: TASR/AP

V pátek v Moskvě proběhne pohřeb ruského opozičního politika Alexeje Navalného, který zemřel 16. února v trestanecké kolonii na Sibiři.

V okolí chrámu Ikony Matky Boží, kde se rozloučení uskuteční, postavili ruští policisté ohrazení, místo sledují kamery a přijíždějí tam vozy na převoz zatčených. Lidé se scházejí už dvě hodiny před obřadem. Samotný pohřeb by měl začít ve 14:00, už během dopoledne se před kostelem začala tvořit fronta.

1. března 2024 10:35 Čas čtení 1:08 Ministerstvo práce dokončilo zákon k reformě penzí, upraví věk či náročné profese Ministerstvo práce dokončilo zákon k reformě penzí, upraví věk či náročné profese

Navalného spolupracovníci vyzvali lidi, kterým záleželo na politické práci zemřelého, aby přišli, počítají však s konflikty s bezpečnostními složkami. Opatření, která ruské úřady chystají, však stále nejsou jasná.

„Chrám je prakticky obklíčen, policie je i na stanicích metra. Není jasné, zda místo zcela neuzavře a zda se tam někdo kromě rodiny dostane,“ uvedla pro ČT24 novinářka Petra Procházková.

Navalnyj, pohřeb
Zdroj: TASR/AP

Úřady se dle Procházkové snaží lidi odstrašit, aby na pohřeb Navalného nechodili. Studentům univerzit například vyhrožovali, že pokud se pohřbu zúčastní, mohou být vyhozeni ze školy. Kamery nainstalovali i nad oltář, aby bylo vidět, kdo přistupuje k rakvi.

Přípravy obřadu provázely komplikace od začátku, problémy byly s nalezením místa pohřbu a kvůli výhrůžkám se nepodařilo najít pohřební službu, která by byla ochotná převézt politikovo tělo.

Domů
Sdílet
Diskuse