Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Adam Tichý ČTK
3. března 2024 8:21
Čas čtení 1:05

V Česku bude více než třetina lidí v roce 2030 trpět obezitou, varují lékaři

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Česku bude více než třetina lidí v roce 2030 trpět obezitou, varují lékaři
Zdroj: Pxsphere/volně k užití

Podle odhadů Světové zdravotnické organizace (WHO) bude na konci dekády více než třetina lidí v Česku trpět obezitou. Podle organizace v Česku přibývá i obézních dětí. Ve svém strategickém dokumentu Zdraví 2030 to uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

Podle ministerstva zdravotnictví byl před pěti lety podíl obézních žen v Česku 26 procent. U mužů to byla necelá třetina. Tato čísla každoročně narůstají.

29. února 2024 10:00 Čas čtení 3:37 Test smažáků ze supermarketu do 90 korun. Který sýr překvapil a od kterého dej radši ruce pryč? Test smažáků ze supermarketu do 90 korun. Který sýr překvapil a od kterého dej radši ruce pryč?

„Vysoký podíl preobézních až obézních lidí v České republice je jedním z významných problémů zatěžujících zdravotnický systém,“ uvedlo v dokumentu Zdraví 2030 ministerstvo. Tento problém stojí české zdravotnictví podle odhadů přibližně 30 miliard korun ročně. Celou ekonomiku pak zhruba 100 miliard korun.

Dlouhodobý dopad na zdraví 

Podle Michala Haluzíka, přednosty Centra diabetologie Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM), přicházejí se zvýšenou hmotností potíže, které mají dlouhodobý a závažný dopad na zdraví jedince. „Mezi ty nejrizikovější spadá například rozvoj diabetu druhého typu nebo kardiovaskulární onemocnění,“ uvedl v tiskové zprávě ke Světovému dni obezity, který připadá každoročně na 4. března.

jedlo hlad obezita burger
Zdroj: Unsplash/volně k užití

Zmíněnou cukrovkou momentálně v Česku trpí přes milion lidí. S obezitou je šance na rozvoj cukrovky u jedince až 80procentní. Dále jsou s obezitou spojena onemocnění cév a srdce, jako například infarkty, vysoký tlak nebo cévní mozkové příhody. Člověku, který trpí obezitou a nic s tímto problémem nedělá, klesá střední délka života v průměru o sedm let.

23. února 2024 17:00 Čas čtení 1:03 V Česku prudce narůstá počet případů černého kašle. Příznaky se mohou objevit i po týdnech V Česku prudce narůstá počet případů černého kašle. Příznaky se mohou objevit i po týdnech

Obézních dětí přibývá

Roste i podíl obézních dětí. V roce 2010 jich v Česku byla desetina, před třemi lety to bylo už 16 procent. U dětských případů obezity hrají velkou roli jejich rodiče.

„Terapie obezity u dětí se neobejde bez spolupráce rodičů. Největším kamenem úrazu je to, že rodiče dětí s obezitou jsou většinou také ‚nadměrní‘, takže to nevidí jako problém,“ uvedla v tiskové zprávě Stop obezitě psycholožka Iva Málková.

Problém obezity se týká primárně zemí prvního světa, tedy rozvinutého Západu. Například ve Spojených státech bylo v letech 2017 až 2020 obézních až 42 % lidí.

Domů
Sdílet
Diskuse