Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
9. března 2024 14:15
Čas čtení 0:55

Američané varovali před možným teroristickým útokem v Moskvě

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Američané varovali před možným teroristickým útokem v Moskvě
Zdroj: Wikimedia/Creative Commons

Americké velvyslanectví doporučilo americkým občanům v Moskvě vyhýbat se místům, kde se shromažďuje velké množství lidí.

Velvyslanectví USA v Rusku varovalo před hrozícím útokem „extremistů“ v Moskvě. O několik hodin dříve ruské zpravodajské služby oznámily, že zmařily plánovaný střelecký útok na moskevskou synagogu, který měla provést afghánská odnož extremistické organizace Islámský stát.

Americké velvyslanectví ve čtvrtek vydalo varování před hrozbou, jejíž povahu neupřesnilo. Doporučilo americkým občanům v Moskvě, aby se v příštích 48 hodinách vyhýbali koncertům a dalším místům, kde se shromažďuje velké množství lidí.

5. března 2024 12:59 Čas čtení 0:32 Jak by vypadalo území Ukrajiny v případě ruského vítězství? Medveděv zveřejnil novou mapu hranic Jak by vypadalo území Ukrajiny v případě ruského vítězství? Medveděv zveřejnil novou mapu hranic

Rusové zmařili útok na synagogu

„Velvyslanectví sleduje zprávy, že extremisté mají bezprostřední plány zaútočit na velká shromáždění v Moskvě, včetně koncertů,“ uvedla americká diplomatická mise v Moskvě na svých webových stránkách. O několik hodin dříve ruská Federální bezpečnostní služba (FSB) informovala o zmaření útoku na synagogu v ruském hlavním městě, který plánovala buňka IS působící v ruské Kalužské oblasti jako součást skupiny Islámský stát – Chorasan (IS-K).

Tato radikální organizace se poprvé objevila na východě Afghánistánu koncem roku 2014, kde si získala pověst obzvláště brutální jednotky. IS-K usiluje o vytvoření chalífátu na území Afghánistánu, Pákistánu, Turkmenistánu, Tádžikistánu, Uzbekistánu a Íránu.

Ozbrojenci „se chystali zaútočit na věřící v synagoze střelnými zbraněmi“, citovala agentura Reuters ruskou FSB a dodala, že došlo i k odporu ze strany militantní buňky, na který ruské jednotky odpověděly odvetnou palbou.

Při zásahu byly nalezeny a zabaveny střelné zbraně, munice a komponenty pro výrobu improvizovaného výbušného zařízení. Podle agentury Reuters nebylo bezprostředně jasné, zda spolu prohlášení velvyslanectví USA a FSB nějak souvisí.

Domů
Sdílet
Diskuse