Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
15. března 2024 v 15:30
Čas čtení 0:39

Japonskem se šíří vzácná nemoc, má vysokou úmrtnost. Odborníci nevědí proč

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Japonskem se šíří vzácná nemoc, má vysokou úmrtnost. Odborníci nevědí proč
Zdroj: Wikimedia Commons / volně k užití

Japonští zdravotníci se snaží přijít na příčinu skokového nárůstu počtu případů vzácné bakteriální infekce, která má až 30procentní úmrtnost.

Počet případů tzv. streptokokového syndromu toxického šoku (SSTS) letos podle očekávání překoná loňský rekord, kdy země hlásila 941 nakažených. Jen v prvních dvou měsících letošního roku bylo hlášeno již 378 případů, přičemž infekce se objevila téměř ve všech japonských prefekturách. Informoval o tom deník The Guardian

8. března 2024 v 9:15 Čas čtení 0:49 Nejen černý kašel. V Česku přibylo případů dalších infekčních nemocí Nejen černý kašel. V Česku přibylo případů dalších infekčních nemocí

Mezi odborníky rostou obavy, že se v zemi bude nadále šířit nejtěžší forma syndromu, která vede k většímu počtu úmrtí u pacientů mladších 50 let. Ze 65 infikovaných, kteří onemocněli v období od července do prosince 2023, jich 21 zemřelo. 

Důvod není jasný 

Podle japonského Národního ústavu infekčních nemocí není důvod aktuálního nárůstu počtu onemocnění jasný. „Stále existuje mnoho neznámých faktorů týkajících se mechanismů, které stojí za fulminantními (těžkými a náhlými) formami streptokoku, a nejsme ve fázi, kdy bychom je mohli vysvětlit,“ uvedl úřad. 

12. března 2024 v 9:21 Čas čtení 0:50 Počet lidí nakažených černým kašlem v Česku přibývá. Minulý týden překonal rekordy Počet lidí nakažených černým kašlem v Česku přibývá. Minulý týden překonal rekordy

Nemoc SSTS ve většině případů způsobuje bakterie známá jako streptokok A, o jejíž přítomnosti ve svém těle mnoho lidí ani neví. V některých případech však může způsobit vážná onemocnění, zdravotní komplikace, či dokonce smrt. 

Domů
Sdílet
Diskuse