Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
25. března 2024 12:45
Čas čtení 0:57

Brutální zásah policie v bohnické léčebně. Pacient ho nepřežil, policistům hrozí vězení

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Brutální zásah policie v bohnické léčebně. Pacient ho nepřežil, policistům hrozí vězení
Zdroj: Pixabay/volně k užití

Během zákroku v Psychiatrické léčebně Bohnice zemřel jeden z pacientů. Policistům hrozí až šest let vězení.

Jeden z policistů muže zaklekl a druhý použil paralyzér, podle žalobce ale nezkontrolovali zdravotní stav pacienta, který se následně udusil. Případem, ke kterému mělo dojít minulý rok v únoru, se nyní zabývá Obvodní soud pro Prahu 8. Hlavní líčení má pokračovat v květnu.

24. března 2024 17:20 Čas čtení 0:57 V Česku by dnes mohla být vidět polární záře! Díky silným erupcím na Slunci V Česku by dnes mohla být vidět polární záře! Díky silným erupcím na Slunci

Personál nemocnice si údajně nedokázal poradit s agresivním pacientem a na místo zavolal policii. Ta pacienta dle webu Aktuálně hrubou silou pomocí hmatů a chvatů dostala na zem a následně použili elektrický paralyzér. Jeden z policistů pak měl muži několik minut klečet mezi lopatkami.

„Do té doby se (pacient) projevoval hlasitým intenzivním sténáním a chroptěním, avšak situace se náhle změnila a poškozený se přestal úplně projevovat a jakkoli hýbat,“ popisuje obžaloba. Muž údajně zemřel i proto, že policisté během zásahu nezkontrolovali jeho zdravotní stav. Jeden z nich do ústředí navíc hlásil, že zákrok se obešel bez zranění muže.

Oba zasahující policisté jsou navzdory probíhajícímu soudu stále ve službě. „Služební funkcionář se po zvážení všech skutečností a okolností rozhodl policisty ponechat ve výkonu služby. Ve věci nejde o podezření ze spáchání úmyslného trestného činu,“ uvedla mluvčí pražské policie Eva Kropáčová.

24. března 2024 15:24 Čas čtení 0:49 Školní šikanátoři v dospělosti vydělávají více peněz, tvrdí nová studie. Vědkyně vysvětluje, co za tím stojí Školní šikanátoři v dospělosti vydělávají více peněz, tvrdí nová studie. Vědkyně vysvětluje, co za tím stojí

Podle mluvčí zařízení Alžběty Remrové dochází v léčebně k zákrokům policie spíše výjimečně a v momentech, kdy běžné metody selžou. Policie také nevede přesné statistiky o tom, jak často zasahuje u agresivních pacientů. Podle obžaloby však policisté museli vědět, jakou hrozbu zakleknutí muže představuje. Slouží totiž u jednotky s „vysokou četností zákroků spojených s použitím donucovacích prostředků“. 

Domů
Sdílet
Diskuse