Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
dnes 23. dubna 2024 12:41
Čas čtení 0:31

Státní svátky v květnu: Podívej se, jak budou otevřené obchody

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Státní svátky v květnu: Podívej se, jak budou otevřené obchody
Zdroj: Unsplash/Tara Clark/volně k užití

Oba tradiční květnové státní svátky, tedy Svátek práce a Den vítězství, v letošním roce připadají na středu.

Již od roku 2016 v česku platí zákon, který během vybraných státních svátků zakazuje prodej v maloobchodě. Těmito svátky jsou Nový rok, Velikonoční pondělí, vánoční svátky, Den české státnosti, Den vzniku samostatného československého státu, ale také Den vítězství, který připadá na 8. května. 

22. dubna 2024 18:29 Čas čtení 0:40 Žebříček platů: Koukni, ve kterých oborech se bere nejméně Žebříček platů: Koukni, ve kterých oborech se bere nejméně

V tento den musí mít zavřeny všechny prodejny, jejichž prodejní plocha přesahuje velikost 200 metrů čtverečních. Výjimkou jsou čerpací stanice, lékárny a prodejny ve zdravotnických zařízeních či prodejny na letištích a nádražích. Zákon se vztahuje také na výdejny e-shopů, nikoli však na samotné obchody. 

„Malé obchody, které jsou v obchodních centrech, se zase musejí vyrovnat s tím, že samotné obchodní centrum bude během svátků zavřené,“ informuje server Finance.cz.

Ve středu 1. května mohou mít obchody otevřeno. Další sváteční volno nás čeká v pátek 5. a v sobotu 6. července. 

Zpět
Sdílet
Diskuse