Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
17. května 2024 v 12:23
Čas čtení 0:32

Připomínáme Světový den hypertenze. Jak ji poznat a lze jí předejít?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Připomínáme Světový den hypertenze. Jak ji poznat a lze jí předejít?
Zdroj: Wikimedia Commons / Irfansevket2905

Arteriální hypertenze neboli vysoký krevní tlak je jedno z nejčastějších srdečněcévních chorob. V České republice se u lidí ve věku od 25 do 64 vyskytuje u 40 procent, ve vyšších věkových kategoriích procento narůstá.

„Jediným spolehlivým způsobem odhalení hypertenze je pravidelná kontrola krevního tlaku v rámci preventivních prohlídek u praktického lékaře. Normální krevní tlak je v klidovém stavu u zdravého dospělého člověka 120/80 mm Hg. Za zvýšený krevní tlak (hypertenzi) se považuje hodnota nad 140/90 mm Hg,“ uvádí Státní zdravotní ústav (SZÚ).

17. května 2024 v 10:24 Čas čtení 0:29 O další léčbě Fica v pondělí rozhodne lékařské konzilium. Zvažován bude převoz O další léčbě Fica v pondělí rozhodne lékařské konzilium. Zvažován bude převoz

Na vznik hypertenze může mít vliv jak dědičnost, tak životní styl. Sem patří nadváha a obezita, kouření, stres, konzumace alkoholu, nezdravé stravování, nadměrné užívání cukru a soli nebo nedostatek pohybu.

Pokud se hypertenze neléčí, způsobuje vážné poškození srdce, jako třeba srdeční selhání nebo infarkt, zvyšuje také riziko mozkové mrtvice, selhání ledvin nebo poruchy zraku.

SZÚ doporučuje k předejití hypertenze jíst vyváženou stravu, omezit sůl a přidat ovoce a zeleninu, dále denně věnovat alespoň 30 minut pohybu, nepít alkohol a nekouřit a šest až osm hodin denně spát.

Domů
Sdílet
Diskuse