Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
🎫 Vyhraj lístky na festivaly: Grape, Sziget, Pohoda, Lovestream a další letní festivaly
Vincenc Novák
22. května 2024 12:30
Čas čtení 0:53

Praha chystá další nový most přes Vltavu. Podívej se, které čtvrti propojí

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

Pražané by se v budoucnu mohli dočkat dalšího propojení obou břehů Vltavy. Magistrátní výbor pro dopravu v úterý jednal o porovnávací studii na nový Rohanský most, který má vést v oblasti Rohanského ostrova.

Nový most propojí Karlín s Holešovicemi a doplní tak Hlávkův a Libeňský most, které kvůli havarijnímu technickému stavu čeká v následujících letech rozsáhlá přestavba. Informoval o tom web ZDopravy.cz

Rohanský most
Zdroj: D3A / Propagační materiál

Mostní spojení bude podle stávajících plánů kombinovat všechny hlavní druhy městské dopravy. Na mostě tak budou jezdit auta i tramvaje, stejně tak se počítá s pruhy pro cyklisty a chodníky pro pěší.

Ve hře jsou tři varianty 

Projednávaná studie řešila tři varianty umístění mostu, které dostaly hodnocení na základě architektonického, urbanistického, dopravního a konstrukčního řešení. Nejlepší ohodnocení získala varianta z pera Institutu plánování a rozvoje (IPR), která počítá se zakřiveným mostem propojujícím karlínskou Urxovu ulici s Jateční ulicí v Holešovicích. 

5. března 2024 11:24 Čas čtení 0:58 Ženy jako by neexistovaly. Developer se v Praze chystá pojmenovat nové ulice výhradně po mužích Ženy jako by neexistovaly. Developer se v Praze chystá pojmenovat nové ulice výhradně po mužích

Zatímco návrh IPR zaujal nejvíce svým dopravním a konstrukčním řešením, v oblasti urbanismu nejvíce bodovala varianta, kterou připravilo studio D3A architektů Jaroslava Zimy a Tomáše Prouzy, kteří navrhli vedení mostu mezi Urxovou a ulicí V Háji. Třetím návrhem byla varianta mostu mezi třídou Komunardů a Thámovou ulicí v Karlíně od architekta Petra Kotase, který stojí například za podobou nedávno otevřeného salonku RegioJetu na pražském hlavním nádraží. 

Výstavba Rohanského mostu je podle autorů studie důležitá především kvůli probíhající rozsáhlé administrativní a bytové výstavbě v Karlíně. Tam v současnosti vyrůstá nová čtvrť, jejíž součástí bude mimo jiné zbrusu nový městský park. Mezi Karlínem a Holešovicemi byla loni v létě otevřena Štvanická lávka, která slouží pěším a cyklistům. 

Domů
Sdílet
Diskuse