Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
24. května 2024 v 11:03
Čas čtení 0:47

Čína vyhrožuje Tchaj-wanu vojenskou invazí. Zahájila rozsáhlá cvičení

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Čína vyhrožuje Tchaj-wanu vojenskou invazí. Zahájila rozsáhlá cvičení
Zdroj: TASR/AP

V pátek to uvedlo čínské ministerstvo obrany. Čína tím reaguje na inauguraci nového tchajwanského prezidenta Laj Čching-teho, který ve svém proslovu potvrdil suverenitu ostrova.

Cvičení, do nichž jsou zapojeny čínské vojenské jednotky letectva, raketových sil, námořnictva, armády a pobřežní stráže, byla náhle oznámena ve čtvrtek ráno a na mapách bylo vyznačeno pět přibližných cílových oblastí v moři obklopujícím hlavní tchajwanský ostrov. Další oblasti byly zaměřeny také na tchajwanské pobřežní ostrovy, které se nachází v blízkosti čínské pevniny. Informaci poskytl The Guardian.

24. května 2024 v 9:38 Čas čtení 0:34 AKTUALIZOVÁNO: Petr Pavel byl po nehodě propuštěn z nemocnice AKTUALIZOVÁNO: Petr Pavel byl po nehodě propuštěn z nemocnice

Agentura Reuters s odvoláním na tchajwanského bezpečnostního představitele uvedla, že tato cvičení zahrnovala falešné kontroly civilních lodí a falešné útoky na zahraniční plavidla v průlivu Baši, který vede mezi Tchaj-wanem a Filipínami.

Ministerstvo uvedlo, že Čína vyslala okolo Tchaj-wanu 19 válečných lodí, 16 plavidel námořní policie a 49 válečných letadel, z nichž 35 překročilo střední linii, faktickou hranici mezi Čínou a Tchaj-wanem. Ostrov v reakci na to vycvičil stíhačky, uvedl své síly do pohotovosti a přesunul protilodní raketové systémy do pobřežních oblastí.

Západní zpravodajské služby tvrdí, že čínský prezident řekl Lidové osvobozenecké armádě, aby byla schopna invaze do roku 2027. Nový tchajwanský prezident prohlásil, že věří, že je armáda dokáže ochránit.

Domů
Sdílet
Diskuse