Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
4. června 2024 v 7:07
Čas čtení 1:24

Hledá se antiekologický výrok roku. Žhavým kandidátem je Karel Havlíček, třikrát „vyhrál“ Václav Klaus

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Hledá se antiekologický výrok roku. Žhavým kandidátem je Karel Havlíček, třikrát „vyhrál“ Václav Klaus
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

Děti Země – Brno vyhlašují 29. ročník ankety o antiekologický výrok Zelená perla.

Výroky z roku 2023 může do čtvrtka 13. června 2024 do půlnoci posílat kdokoliv na e-mail [email protected], pokud uvede jejich znění, zdroje a jejich autory a autorky. Výsledky ankety o Zelenou perlu budou podle hodnocení komise zveřejněny v pátek 28. června 2024 v 11 hodin na tiskové konferenci v Brně.

3. června 2024 v 13:21 Čas čtení 0:33 „Jsem Čech a tohle je naše divadlo,“ prohlašoval demonstrant před Národním muzeem „Jsem Čech a tohle je naše divadlo,“ prohlašoval demonstrant před Národním muzeem

„Mezi žhavými kandidáty na Zelenou perlu může být místopředseda sněmovny Karel Havlíček (hnutí ANO), který v prosinci 2023 po dvaceti letech přípravy dálnice D52 z Pohořelic do Mikulova prohlásil: V tuto chvíli nejkritičtější úsek je místo přes přehradu, které stálo mnoho let díky aktivitám ekologických vyděračů a aktivistů. Nyní se situace jeví tak, že by byla šance se přes ni dostat po roce 2026, 2027 a pak už by to bylo otázka tří čtyř let,“ říká koordinátor ankety Miroslav Patrik z Dětí Země – Brno, podle kterého jen málokdo umí popírat realitu a ještě si sám vyvrátit své názory.

Podle Patrika může být dalším silným kandidátem starosta Hluboké nad Vltavou a senátor Tomáš Jirsa (ODS), neboť Děti Země – Brno evidují již pět jeho antiekologických výroků. Jirsa se v anketě dosud nejvýše dostal na 3. místo za rok 2021 a 2022.

Posledním vítězem ankety se stal primátor Českých Budějovic a zastupitel Jihočeského kraje Jiří Svoboda (hnutí ANO), který v časopise Respekt ze dne 22. srpna 2023 odpověděl na otázku, co by pro vaše město znamenalo, kdyby v něm vyschla řeka, takto:


„Ve vztahu k městu jsou řeky (máme dvě) spíše nákladnou dopravní překážkou – musíme stavět a opravovat mosty a řešit následky povodní či zachraňovat topící se. Také musíme pravidelně trénovat stavby protipovodňových stěn a v případě povodní je montovat. Pokud by trvale zmizely, pominou i výše zmíněné problémy, ušetříme v rozpočtu, plochu využijeme pro parkování, které nám zoufale chybí (naše město má pouhých 55 km²).“

3. června 2024 v 10:17 Čas čtení 0:42 Tyhle bankovky si vyměň. Zatím můžeš kdekoli, od července jen na sedmi pobočkách Tyhle bankovky si vyměň. Zatím můžeš kdekoli, od července jen na sedmi pobočkách

V minulosti anticenu získal například bývalý prezident Václav Klaus, a to hned třikrát. Mimo jiné za výrok: „Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci.“

Mezi dalšími držiteli jsou například exprezident Miloš Zeman, Richard Brabec a Andrej Babiš (oba ANO) nebo bývalý poslanec Jaroslav Foldyna.

Domů
Sdílet
Diskuse