Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
7. června 2024 v 15:15
Čas čtení 0:47

V létě dojde k dalším výpadkům léků

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V létě dojde k dalším výpadkům léků
Zdroj: Pxhere/volně k užití

Přes léto bude opět nedostatek léků. Problém bude hlavně s těmi na ADHD, astma a závratě. Podle výrobců bude výpadků přibývat.

Tento týden na to upozornil Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), informaci přinesl server TN.cz. K úplnému přerušení už došlo u tablet na předpis Concerta 18 a 36 miligramů, které se používají na léčbu ADHD. O jednom z předchozích výpadků jsme tě informovali před pár týdny.

6. června 2024 v 16:21 Čas čtení 1:02 Vědci objevili příčinu zánětlivých střevních onemocnění. Lék je na cestě Vědci objevili příčinu zánětlivých střevních onemocnění. Lék je na cestě

Zásoby 18miligramových variant dojdou už začátkem června, 36miligramové o měsíc později. S obnovením dodávek úřad počítá až koncem srpna. V omezeném množství bude k dispozici verze s 54 miligramy.

Problémy mohou také nastat s dostupností látky betahistin, která se používá pro léčbu onemocnění vnitřního ucha způsobujícího závratě, nevolnost a zvonění v uších. Omezené je také množství benzathin-fenoxymethylpenicilinu, kterým se léčí infekce dýchacích cest, a salbutamolu, který pomáhá na průduškové astma. Obsahuje ho třeba lék Ventolin. Všechny zmíněné látky jsou na předpis.

Problémy se zásobováním nemá dle SÚKL jen Česko. Od začátku června navíc začala platit nová legislativa, která dodavatelům léků udává povinnost po výpadku zajistit dodatečnou dodávku v množství odpovídajícím dvouměsíční průměrné dodávce.

7. června 2024 v 8:00 Čas čtení 4:46 Čokoláda za osm korun, pivo IPA za šest. Navštívili jsme nejlepší pražské „zlevněnky“ Čokoláda za osm korun, pivo IPA za šest. Navštívili jsme nejlepší pražské „zlevněnky“

„V Česku se obchoduje přes 9 600 variant léků, výpadky postihují asi dvě procenta. Měsíčně je hlášeno asi 188 výpadků, z toho bývá nenahraditelných či velmi těžko nahraditelných několik desítek léků,“ cituje TN.cz Českou asociaci farmaceutických firem (ČAFF).

Domů
Sdílet
Diskuse