Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Aneta Gospičová
8. června 2024 v 9:26
Čas čtení 0:50

V Chorvatsku mají problémy s agresivními vránami. Útočí na turisty i domácí

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

V Chorvatsku mají problém s agresivními vránami. Za jejich chováním bude pravděpodobně roční období.

  • Na domácí, ale i turisty v chorvatském Splitu útočí agresivní vrány. Situace je aktuálně nejhorší ve čtvrti Sućidar. Někteří domácí se bojí vycházet z domu. Podobné problémy zažili i loni, informuje Danas.
  • Podle odborníků se vrány chovají agresivně v souvislosti s ročním obdobím, kdy se jim líhnou mláďata.
  • Problémy s agresivními ptáky mají také v hlavním městě Záhřeb.
    2. června 2024 v 17:00 Čas čtení 0:09 KVÍZ: Dobrodošli! Dorozumíš se v Chorvatsku? KVÍZ: Dobrodošli! Dorozumíš se v Chorvatsku?

Proč je to důležité: Řešení situace s agresivními vránami je důležité nejen pro bezpečnost a zdraví obyvatel a turistů, ale také kvůli udržení pozitivního obrazu města a podpoře jeho ekonomiky a ekologické rovnováhy.

Citát: „Nejdůležitější, stejně jako při setkání s jakýmkoli zvířetem, je zachovat klid, dívat se směrem, ze kterého vrána přilétá, a snažit se od ní odejít bez jakéhokoli náznaku paniky,“ řekla ornitoložka Iva Šoštarič.

Širší kontext: Nedávno objevili na chorvatské Istrii u ostrova Ceja sedm nejjedovatějších ryb na světě. Člověk by mohl v případě jejich konzumace okamžitě zemřít. Rybářům se podařilo vylovit jednoho čtverzubce stříbropásého v zátoce Medulin.

Země má problémy i s přemnožením jedovatých hadů. Na jihu země, kde mnozí Češi a Češky tráví letní dovolenou, had uštkl už čtyři lidi. Místní situace znepokojuje a odborníci již začali vyzývat k opatrnosti. Hadi se vyskytují zejména na polích.

Domů
Sdílet
Diskuse