Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 25 Kč 😱
Barbora Fábryová TASR
13. června 2024 v 9:05
Čas čtení 0:37

MAPA: V Evropě se rychle šíří nebezpečný komár tygrovaný, objevil se i v Česku

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
MAPA: V Evropě se rychle šíří nebezpečný komár tygrovaný, objevil se i v Česku
Zdroj: picryl.com/volně k užití

V Evropě přibývá nemocí přenášených komáry.

Počet případů horečky dengue a dalších nemocí přenášených komáry v Evropě výrazně roste, protože změna klimatu vytváří příznivé podmínky pro šíření invazních komárů. Uvedlo to v úterý Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) se sídlem ve Stockholmu.

12. června 2024 v 13:00 Čas čtení 0:11 Velký kvíz znalostí o Česku: Získal*a bys české občanství? Zkus to v našem testu Velký kvíz znalostí o Česku: Získal*a bys české občanství? Zkus to v našem testu

Asijský komár tygrovaný trápí zejména jižní Evropu. Usadil se v Chorvatsku, Španělsku, Itálii a Řecku, které jsou oblíbené u rekreantů. Byl však spatřen také ve Francii a ve střední Evropě, včetně Česka a Slovenska, uvádí BBC.

„Pozorujeme, že existuje souvislost mezi vyššími teplotami v létě, mírnějšími zimami a šířením komárů do oblastí, kde dříve nebyli,“ uvedla na tiskové konferenci ředitelka ECDC Andrea Ammon.

Horečka je životu nebezpečná

Horečka dengue je život ohrožující virové onemocnění, které v tropických a subtropických oblastech šíří komáři. Do konce dubna WHO obdržela hlášení o 7,6 milionu případů z 90 zemí včetně části jižní Evropy. Celkem bylo potvrzeno 3,4 milionu případů, z toho více než 16 tisíc případů bylo závažných a tři tisíce smrtelných, uvádí WHO.

mapa
Zdroj: ECDC
Domů
Sdílet
Diskuse