Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
18. června 2024 v 18:05
Čas čtení 0:28

Thajsko schválilo sňatky osob stejného pohlaví. Jako první země v jihovýchodní Asii

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Thajsko schválilo sňatky osob stejného pohlaví. Jako první země v jihovýchodní Asii
Zdroj: Michal Babincak/Dúhový Pride

Thajsko se zřejmě brzy stane teprve třetí asijskou zemí, kde budou moci osoby stejného pohlaví uzavírat manželství. Návrh nového zákona již naprostou většinou schválili členové horní komory tamního parlamentu, nyní zákon míří na stůl králi.

Dosud zákon o rovném manželství schválil z asijských zemí pouze Nepál a Tchaj-wan. Novela v úterý prošla druhým čtením v thajském senátu, kde pro ni zvedlo ruku 130 ze 152 přítomných. Novinka podle deníku The Guardian vstoupí v platnost 120 dní po zveřejnění ve sbírce zákonů. 

29. února 2024 v 10:25 Čas čtení 1:57 Manželství pro všechny: Co sněmovna schválila a kdo jak hlasoval? Manželství pro všechny: Co sněmovna schválila a kdo jak hlasoval?

Nový zákon nahrazuje slova „manžel“ a „manželka“ genderově neutrálními výrazy, jako jsou „manželé“ a „osoby“. Páry budou mít stejná práva v oblastech adopcí dětí, zdravotní péče či dědictví. 

„Všichni jsme prostě nadšeni,“ řekl deníku před schválením zákona 18letý aktivista Plaifah Kyoka Shodladd, který podle svých slov cítí, že jeho zemi fandí celý svět. Podle něj je sice Thajsko vnímáno jako turistický ráj pro queer lidi, skutečným právním rájem však v tomto ohledu nikdy nebylo.

Domů
Sdílet
Diskuse