Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 25 Kč 😱
Vincenc Novák
19. června 2024 v 7:34
Čas čtení 0:55

Toto jsou nejdražší města světa. Podívej se, na jakém místě se umístila Praha

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Toto jsou nejdražší města světa. Podívej se, na jakém místě se umístila Praha
Zdroj: Instagram/@shahfrdzn

Pokud se člověk rozhodne přestěhovat do zahraničí, zpravidla v tomto rozhodování hraje roli několik faktorů, mezi které patří i životní náklady. Aktuální průzkum společnosti Mercer představuje deset měst světa, kde jsou náklady nejdražší.

Stejně jako v letech 2022 a 2023 se i letos na prvním místě umístil Hongkong, za kterým následuje Singapur a švýcarská města Curych, Ženeva, Basilej a Bern. Sedmé místo obsadil americký New York a osmá příčka patří Londýnu, který se loni umístil až na 17. místě. Devátou příčku zaujímá Nassau, hlavní město karibského státu Bahamy. Top desítku uzavírá Los Angeles. 

Mezi hlavní důvody vysokých životních nákladů patří podle průzkumu drahé bydlení a náklady na dopravu. Tyto položky jsou zejména v prvních městech v žebříčku obzvlášť vysoké. Podle studie se tento problém týká hlavně USA, neboť hned sedm tamních měst se umístilo v první dvacítce. 

Nejdražší města světa 2024:

10. Los Angeles
9. Nassau
8. Londýn
7. New York
6. Bern
5. Basilej
4. Ženeva
3. Curych
2. Singapur
1. Hongkong

Praha přeskočila Sydney i Barcelonu 

V seznamu figuruje i česká metropole, která v mezinárodním srovnání obsadila 56. místo. Předstihla tak například australské Sydney, španělskou Barcelonu či italský Řím. Oproti loňsku, kdy se umístila na 33. místě, si však o 23 příček polepšila. 

27. března 2024 v 15:30 Čas čtení 1:55 Praha klesla na nové dno, krize bydlení je tam nejhorší v celé Evropě. Dá se s tím vůbec něco dělat? Praha klesla na nové dno, krize bydlení je tam nejhorší v celé Evropě. Dá se s tím vůbec něco dělat?

Naopak na chvostu žebříčku se umístila pákistánská metropole Islámábád a nigérijská města Lagos a Abuja. Jejich umístění je však podle stanice CNN způsobeno spíše znehodnocením tamní měny.

Domů
Sdílet
Diskuse