Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna-Marie Hanzlíková
19. června 2024 v 13:25
Čas čtení 0:56

Brigáda už od čtrnácti let? Umožní to připravovaná novela

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Brigáda už od čtrnácti let? Umožní to připravovaná novela
Zdroj: TASR/Martin Palkovič

Ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) tak reaguje na nedostatek pracovníků.

Novela ale práci dovolí jen v určitou dobu a ve vybraných oborech. Čtrnáctiletí totiž budou moci pracovat pouze v době letních prázdnin, a to 35 hodin týdně, tedy sedm hodin denně.

15. června 2024 v 13:00 Čas čtení 3:41 Za měsíc v Itálii jsem nezaplatila ani korunu. Jak se dostat k evropskému dobrovolnictví? Za měsíc v Itálii jsem nezaplatila ani korunu. Jak se dostat k evropskému dobrovolnictví?

Zaplatit jim zaměstnavatel musí minimální mzdu pro mladistvé, která stejně jako u dospělých činí 112,50 koruny za hodinu. Novela by měla přijít v platnost před příštími letními prázdninami v roce 2025.

„Zároveň pro ně bude platit další ustanovení týkající se pracovních podmínek mladistvých zaměstnanců, tedy zaměstnanců mladších 18 let. Jde například o zákaz práce přesčas a zákaz práce v noci, lékařské prohlídky, zákaz prací, které uvádí vyhláška o zakázaných pracích a pracovištích, nebo zvýšenou ochranu týkající se pracovní doby a doby odpočinku podle zákoníku práce,“ řekl pro server Peníze.cz Jakub Augusta z tiskového oddělení ministerstva. S prací musí také souhlasit zákonní zástupci.

Přesný seznam povolených prací ministerstvo definovat neplánuje, neměly by ale škodit zdraví, vzdělávání a morálnímu rozvoji, jak zdůraznil Augusta. V klidu tak budou moci pomáhat v pohostinství, vést tábory, doučovat, roznášet poštu, spravovat sociální média či weby a další práce. Mohou tak nahradit zaměstnance na dovolené, kterou si obvykle lidé v létě vybírají. 

19. června 2024 v 10:20 Čas čtení 0:41 Nejlepším místem pro život v Česku je Praha. Jak dopadl tvůj kraj? Nejlepším místem pro život v Česku je Praha. Jak dopadl tvůj kraj?

„Možnost využít během letních prázdnin jako pracovní sílu mladé lidi jednoznačně pomůže i zaměstnavatelům. Budou moci lépe vykrýt výpadek pracovníků v létě, tedy v období, kdy jejich zaměstnanci čerpají většinou dovolené,“ věří prezident komory Zdeněk Zajíček. Ministerstvo práce a sociálních věcí novelou také reaguje na nedostatek pracovníků na trhu, jak uvedlo tn.cz.

Domů
Sdílet
Diskuse