Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 25 Kč 😱
Karolína Fejtová
22. června 2024 v 11:30
Čas čtení 0:45

Chystáš se do Španělska? Barcelona zakáže pronájem bytů turistům

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Chystáš se do Španělska? Barcelona zakáže pronájem bytů turistům
Zdroj: Unsplash/Ken Cheung/volně k užití

Bydlení pro obyvatele oblíbené španělské destinace je stále méně dostupné. Barcelona se ve snaze snížit náklady na bydlení rozhodla zakázat pronajímání bytů turistům. Informaci poskytl The Guardian.

Starosta města Jaume Collboni v pátek prohlásil, že do listopadu 2028 Barcelona zruší licence na 10 101 bytů, které jsou v současné době schváleny ke krátkodobému pronájmu. Slibuje si od toho omezení rostoucích nákladů na bydlení a přijatelnější životní podmínky. Byty půjdou na trh k dlouhodobému pronájmu či prodeji.

21. června 2024 v 12:00 Čas čtení 6:24 Fitness influencer Marek si nechal udělat 26 zirkonových zubů v Turecku: „Je to tam třikrát levnější.“ Hazard, říká zubařka Fitness influencer Marek si nechal udělat 26 zirkonových zubů v Turecku: „Je to tam třikrát levnější.“ Hazard, říká zubařka

Boom krátkodobých pronájmů v Barceloně, která je nejnavštěvovanějším španělským městem zahraničními turisty, způsobil, že někteří obyvatelé si nemohou dovolit byt. Nájemné za posledních 10 let vzrostlo o 68 % a náklady na koupi domu o 38 %, uvedl Collboni. Dodal, že přístup k bydlení se stal hnací silou nerovnosti, zejména pro mladé lidi.

Rozhodnutí se setkalo jak s pozitivními, tak negativními reakcemi. Asociace turistických apartmánů Apartur sdělila pro The Guardian, že starosta dělá chybu, která povede k větší chudobě a nezaměstnanosti. Dodala, že zákaz vyvolá nárůst nelegálních turistických apartmánů.

22. června 2024 v 7:45 Čas čtení 1:42 Do kdy vyčerpat loňskou dovolenou a lze ji vyměnit za peníze? Odpovídáme na zásadní otázky Do kdy vyčerpat loňskou dovolenou a lze ji vyměnit za peníze? Odpovídáme na zásadní otázky

V posledních letech nebyly ve městě povoleny žádné nové turistické byty. Místní vláda nařídila od roku 2016 uzavřít 9 700 nelegálních turistických bytů a téměř 3 500 bytů bylo získáno zpět, aby mohly být využity jako primární bydlení pro místní obyvatele. Několik místních sdružení svolalo na 6. července demonstraci s heslem: „Dost! Zastavme turistický ruch!“

Domů
Sdílet
Diskuse