Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 25 Kč 😱
Karolína Fejtová
26. června 2024 v 6:55
Čas čtení 0:43

Menstruační chudobu v Česku pociťují desítky tisíc lidí

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Menstruační chudobu v Česku pociťují desítky tisíc lidí
Zdroj: Unsplash/Natracare/volně k užití

V Česku je stále skupina menstruujících lidí, pro které jsou menstruační pomůcky drahé. Navíc jsou zatíženy nejvyšší, tedy jedenadvacetiprocentní daňovou sazbou, což jejich cenu ještě zvyšuje.

Menstruační chudoba v Česku ohrožuje 38 tisíc lidí ve věku 12 až 18 let. „Stává se, že ve dnech menstruace zameškávají školu, protože si jejich rodiny nemohou dovolit nakoupit menstruační potřeby nebo jejich dostatečné množství,“ uvedla Kristýna Bojić, manažerka projektu Reprodukční zdraví dívek a žen Člověka v tísni.

4. června 2024 v 8:30 Čas čtení 5:59 Velké poprsí a šaty na ramínka už nejsou protimluv. Odhodila jsem podprsenku a vyzkoušela pásky na prsa, jaké jsou ty nej? Velké poprsí a šaty na ramínka už nejsou protimluv. Odhodila jsem podprsenku a vyzkoušela pásky na prsa, jaké jsou ty nej?

Podle průzkumu z tohoto roku od společnosti Spectra, který vyhotovila pro dm drogerii, je menstruace finančně náročná pro třetinu dotázaných v Česku.

Situaci nezlehčuje ani jednadvacetiprocentní daň, která přispívá vysoké ceně pomůcek. Jedná se o jednu z nejvyšších daní na menstruační potřeby v celé Evropě. V Polsku mají pětiprocentní sazbu DPH, v Německu sedmiprocentní, a ve Velké Británii dokonce žádnou.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. Zdroj: Freepik/freepik/volně k užití

A proto se dm drogerie rozhodla darovat menstruační potřeby v hodnotě jednoho milionu korun. Rozdělí je mezi organizaci Sola pomáhá, pomocí které menstruační balíčky poputují do terénních služeb nízkoprahových center, a Člověka v tísni. Ten bude zaštiťovat pomoc pro dívky ve školách ve vyloučených lokalitách. 

23. května 2024 v 10:10 Čas čtení 0:58 Obchodní řetězec zlevňuje hygienické pomůcky. Chce pomoci s menstruační chudobou Obchodní řetězec zlevňuje hygienické pomůcky. Chce pomoci s menstruační chudobou

„Stále nás nepřestává překvapovat, jak často jsou menstruační potřeby nedostupné a jakou radost ženám dělá, když se mohou spolehnout na jejich dostatek a kvalitu,“ komentuje Lu Gregorová, zakladatelka Sola pomáhá.

Domů
Sdílet
Diskuse