Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Vincenc Novák
7. července 2024 v 12:20
Čas čtení 0:50

V Česku přibylo obcí se sociálním vyloučením. Tyto oblasti jsou ohroženy nejvíce

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Česku přibylo obcí se sociálním vyloučením. Tyto oblasti jsou ohroženy nejvíce
Zdroj: Pexels/Towfiqu barbhuiya/volně k užití

Česko má od loňska padesát nových obcí s vysokou mírou vyloučení. Jedná se o místa, v nichž žije vysoký podíl lidí v exekucích, bez práce či vzdělání.

Jedním z důvodů nárůstu počtu těchto lokalit je zdražování. Informovala o tom stanice ČT24 na základě dat Agentury pro sociální začleňování

Značný nárůst byl zaznamenán u vyplacených příspěvků na bydlení, kterých bylo v průměrném měsíci roku 2023 o 81 tisíc více než ve stejném období roku 2022. K nárůstu došlo také u vyplácení příspěvků na živobytí, kterých bylo více o tři tisíce. 

1. července 2024 v 8:00 Čas čtení 7:17 Navštívili jsme „první no-go zónu v Česku“. Adresa Mojžíř je pro člověka horší než zápis v rejstříku Navštívili jsme „první no-go zónu v Česku“. Adresa Mojžíř je pro člověka horší než zápis v rejstříku

„Nárůst vyplacených příspěvků ukazuje na propad domácností, které v minulých letech dokázaly náklady na bydlení hradit, ale jejich standard byl nízko. Nyní by už bydlení bez dávky hradit nemohly,“ řekl ředitel agentury Martin Šimáček. 

Exekuce mají stovky tisíc Čechů 

Ke zlepšení naopak došlo v oblastech předčasných odchodů žactva ze základního vzdělávání a u exekucí. Zhoršení naopak nastalo u tzv. předlužených osob, které mají tři a více exekucí. V Česku nadále zůstává více než 621 tisíc lidí s minimálně jednou exekucí. 

2. července 2024 v 12:54 Čas čtení 0:44 MAPA: Česko stále více ohrožuje chudoba. V těchto krajích je situace nejhorší MAPA: Česko stále více ohrožuje chudoba. V těchto krajích je situace nejhorší

K nárůstu došlo také v počtu obcí s nejvyšší mírou zatížení sociálním vyloučením, kterých bylo loni o 50 více. „Zhoršení situace v obcích evidujeme již v druhém roce po sobě. Zátěž se nadále koncentruje zejména na severu Čech, Moravy a ve Slezsku, v tzv. vnějších a vnitřních periferiích. To ukazuje na potřebu koncentrované podpory obcím v nejvíce postižených oblastech a dobré koordinace státních politik sociálního začleňování,“ dodal Šimáček. 

Domů
Sdílet
Diskuse