Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Vincenc Novák
8. července 2024 v 14:36
Čas čtení 0:37

Světlo pro oběti znásilnění. Ministerstvo plánuje zlepšit průběžné vzdělávání soudců

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Světlo pro oběti znásilnění. Ministerstvo plánuje zlepšit průběžné vzdělávání soudců
Zdroj: Pexels/Anete Lusina/volně k použití

Ministerstvo spravedlnosti a skupina poslanců plánují navrhnout změny v oblasti povinného vzdělávání soudců. Impulzem je případ nezletilé dívky, kterou znásilňoval nevlastní otec, jenž od soudu odešel s podmínkou.

Případ vyvolal na začátku letošního roku protesty za práva obětí znásilnění. „Navrhujeme, aby si soudci vypracovávali plány na tři roky, aby měli příležitost a povinnost se zamyslet nad tím, kde je nějaký prostor pro zlepšení. Nemusí jít nutně o sexuální násilí, ale i výslech dětí nebo cenné papíry,“ řekl webu iRozhlas.cz náměstek ministra spravedlnosti Karel Dvořák (STAN). 

29. června 2024 v 14:59 Čas čtení 0:44 Polsko změnilo definici znásilnění. Zvýšilo tresty za sexuální trestné činy o tři roky Polsko změnilo definici znásilnění. Zvýšilo tresty za sexuální trestné činy o tři roky

Soudci jsou povinni průběžně se vzdělávat již nyní, až doposud však nedošlo kvůli nedodržení tohoto pravidla k žádnému postihu. „Problémem dneška je, že ne všichni se školení účastní. Cílem návrhu je přimět i ty soudce, kteří se třeba takových seminářů neúčastní, aby se jich účastnili,“ dodal Dvořák. 

S platností přísnějšího povinného vzdělávání se počítá od příštího roku. Součástí novely má být také zvýšení odškodnění obětem znásilnění, jehož výše je stejná od roku 2013. Náhrady by se navíc měly nově pravidelně valorizovat na základě průměrné mzdy.

- - -

(V článku bylo původně chybně uvedeno jméno ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka, omlouváme se za nedorozumění)

Domů
Sdílet
Diskuse