Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Vincenc Novák ČTK
11. července 2024 v 12:44
Čas čtení 1:01

Antisemitismus je v Evropě na vzestupu. Obtěžování se odehrává v parcích, obchodech i na ulicích

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Antisemitismus je v Evropě na vzestupu. Obtěžování se odehrává v parcích, obchodech i na ulicích
Zdroj: Unsplash / Micah Camper

Evropští Židé musí čelit vzrůstajícímu antisemitismu. Uvádí to zpráva Agentury EU pro lidská práva (FRA), která byla zveřejněna ve čtvrtek.

Do průzkumu, který se uskutečnil v době před teroristickými útoky Hamásu z loňského října a následným vypuknutím války, bylo zahrnuto celkem 13 zemí včetně Česka. Nárůst antisemitismu v posledních pěti letech potvrdilo 47 procent dotázaných, dalších 27 procent uvedlo, že antisemitismus považuje ve svém životě za velký problém. Informuje o tom ČTK

Průměr u těchto otázek byl přitom ve všech zapojených zemích 80, respektive 84 procent. Kromě dat ze samotných zemí studie obsahuje také data od dvanácti židovských organizací, podle nichž Židé od loňského října čelí většímu počtu antisemitských incidentů. Podle některých vyjádření se počet těchto útoků zvýšil až o 400 procent, Federace židovských obcí v ČR uvedla, že Česká republika zaznamenala téměř dvojnásobný nárůst oproti roku 2022. 

17. května 2024 v 13:03 Čas čtení 0:21 Muž ve Francii se snažil zapálit synagogu. Policie ho zastřelila Muž ve Francii se snažil zapálit synagogu. Policie ho zastřelila

Až 80 procent respondentů uvedlo, že antisemitismus v jejich zemi během posledních pěti let vzrostl. 90 procent dotázaných uvedlo, že se v posledním roce setkalo s projevy antisemitismu na internetu, více než polovina respondentů se s antisemitismem setkala ze strany lidí, které znají. Dalších 51 procent se s ním setkalo v médiích. 

„Třicet sedm procent respondentů uvedlo, že byli v roce před průzkumem obtěžováni kvůli svému židovskému původu. Většina z nich zažila obtěžování vícekrát. Antisemitské obtěžování a násilí se většinou odehrává na ulici, v parcích nebo v obchodech,“ uvádí agentura.

Domů
Sdílet
Diskuse