Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Barbora Fábryová TASR
13. července 2024 v 16:00
Čas čtení 0:34

WHO varuje před opičími neštovicemi. Obává se nového smrtelnějšího kmene viru

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
WHO varuje před opičími neštovicemi. Obává se nového smrtelnějšího kmene viru
Zdroj: TASR/DPA

Opičí neštovice jsou stále celosvětovou hrozbou.

  • Světová zdravotnická organizace (WHO) ve čtvrtek varovala, že opičí neštovice zůstávají celosvětovou hrozbou.
  • Obzvláště znepokojující je podle ní nový, smrtelnější kmen viru, který se od září loňského roku šíří v Demokratické republice Kongo.
  • Nový kmen je však zmutovanou verzí původního kmene a šíří se z člověka na člověka, a to i prostřednictvím heterosexuálního styku, což vyvolává obavy z rozšíření epidemie.
10. července 2024 v 16:25 Čas čtení 0:39 Riziko demence, rakoviny a neplodnosti. Nová studie odhalila obsah toxických kovů v tamponech Riziko demence, rakoviny a neplodnosti. Nová studie odhalila obsah toxických kovů v tamponech

Proč je to důležité: Tento kmen způsobil v Kongu v letošním roce již více než 11 tisíc identifikovaných infekcí a 445 úmrtí, přičemž mnoho obětí byly děti. WHO uvedla, že jen za poslední měsíc obdržela hlášení případů ze 26 zemí.

Širší kontext: Virus opičích neštovic byl vědci identifikován v 70. letech 20. století. Až donedávna se případy opičích neštovic vyskytovaly pouze ve střední a západní Africe a přenášely se hlavně ze zvířat. V roce 2022 vypukla celosvětová epidemie, při níž se nemoc rozšířila především mezi muži.

Domů
Sdílet
Diskuse