Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Magdalena Trajerová
10. července 2024 v 16:25
Čas čtení 0:39

Riziko demence, rakoviny a neplodnosti. Nová studie odhalila obsah toxických kovů v tamponech

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Riziko demence, rakoviny a neplodnosti. Nová studie odhalila obsah toxických kovů v tamponech
Zdroj: Pexels/Karolina Grabowska/volně k užití

Nová studie Kalifornské univerzity v Berkeley dokazuje, že tampony obsahují toxické kovy. Patří mezi ně i arsen a olovo, které mohou stát za zvýšeným rizikem demence, rakoviny, neplodnosti a dalších zdravotních problémů.

Vědecký tým testoval 30 druhů tamponů od 14 značek zakoupených v obchodech v New Yorku, Athénách a Londýně a u dvou oblíbených online prodejců. Ve všech produktech našel obsah 16 typů kovů. Množství kovů se lišilo podle místa prodeje, rozdíly byly také v závislosti na tom, zda se jednalo o organický, či neorganický produkt.

15. července 2024 v 13:30 Čas čtení 8:04 Sex v dlouhodobém vztahu nemusí být nuda. „Pokud se stane rutina ze sexu, je rutina i v samotném vztahu,“ říká odbornice Sex v dlouhodobém vztahu nemusí být nuda. „Pokud se stane rutina ze sexu, je rutina i v samotném vztahu,“ říká odbornice

Vzorky byly z rozličných materiálů – bavlny, umělého hedvábí, viskózy nebo směsi těchto materiálů. Podle výzkumu mohou být hladiny kovů vyšší u tamponů vyrobených z organické bavlny. Kovy se totiž nachází v hnojivech, která jsou používána. Do některých tamponů kovy přidávají přímo výrobci jako součást pigmentu.

Toxické látky v tamponech jsou obzvláště nebezpečné, přicházejí totiž do přímého kontaktu s pochvou, kde se skrze sliznici snadněji vstřebávají. „Pro žádný z testovaných kovů neexistuje žádná bezpečná úroveň,“ varují vědci.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. Zdroj: Freepik/freepik/volně k užití

Studie odhaduje, že 52–86 procent lidí v Americe, kteří menstruují, používá právě tampony.

10. července 2024 v 10:10 Čas čtení 0:43 „Nefér hry a výhrůžky.“ Jindřich Vobořil končí ve funkci protidrogového koordinátora „Nefér hry a výhrůžky.“ Jindřich Vobořil končí ve funkci protidrogového koordinátora

„Opravdu doufám, že výrobci budou muset testovat své výrobky na kovy, zejména na toxické kovy,“ uvedla hlavní autorka studie Jenni Shearston pro Sky News.

Domů
Sdílet
Diskuse