Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ondřej Mrázek
7. září 2024 v 13:19
Čas čtení 0:51

Výše Trumpova trestu bude známa až po volbách. Soudce zmínil tyto důvody

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Výše Trumpova trestu bude známa až po volbách. Soudce zmínil tyto důvody
Zdroj: Getty Images

Vynesení rozsudku nad odsouzeným zločincem Donaldem Trumpem v jeho manhattanském trestním procesu týkajícím se peněz za mlčenlivost bylo odloženo až na dobu po listopadových prezidentských volbách.

Rozhodnutí mělo původně zaznít už v červenci, později se přesunulo na 18. září, soud ale termín znovu odložil a to až na 26. listopad. V den prezidentských voleb, které se uskuteční 5. listopadu, tak nebude známo, jestli Trump dostane peněžitý trest, podmíněný, nebo dokonce nepodmíněný trest vězení.

6. září 2024 v 17:05 Čas čtení 0:55 Odpalování pyrotechniky na fotbale? Rozvolnění pravidel není podle ministerstva namístě Odpalování pyrotechniky na fotbale? Rozvolnění pravidel není podle ministerstva namístě

Soudce Juan Merchan jako důvod uvedl „jedinečný časový rámec, v němž se tato záležitost v současnosti nachází“. Dodal však, že politická situace není jediná, a že běžně v těchto procesech soudy odkládají verdikty v případě vážných osobních či jiných okolností. Nakonec ještě dodal, že „soud je spravedlivá, nestranná a apolitická instituce“, a tak chce pokud možno co nejvíce zachovat integritu nadcházejících voleb.

O vině není pochyb

Newyorská porota v květnu odsoudila Trumpa v 34 bodech obžaloby za falšování obchodních záznamů, což je poprvé, kdy byl úřadující nebo bývalý prezident odsouzen za trestný čin.

Případ se týkal plateb pornoherečce Stephanii Clifford, známé také jako Stormy Daniels, za mlčenlivost před prezidentskými volbami z roku 2016. Platby Daniels sice pocházejí z doby volební kampaně před nástupem Trumpa do Bílého domu, obhajoba ale u soudu argumentovala, že některé důkazy by neměly být použity, protože pocházejí z období, kdy byl Trump hlavou státu.

Trumpovi hrozí v nejhorším případě několik let vězení. Komentátoři se však většinou shodují, že pravděpodobnější je podmíněný odklad takového trestu.

Domů
Sdílet
Diskuse