Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
13. září 2024 v 15:43
Čas čtení 1:09

AKTUÁLNĚ: Na povodně je připraveno 100 tisíc hasičů, posiluje i policie

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
AKTUÁLNĚ: Na povodně je připraveno 100 tisíc hasičů, posiluje i policie
Zdroj: TASR/AP/HINA/Edvard ŠUŠAK/es

Na zvládání možných povodní o víkendu je podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) připraveno zhruba 100 tisíc profesionálních a dobrovolných hasičů.

Posiluje i policie, letecká služba nebo pyrotechnici. Rakušan to dnes řekl na tiskové konferenci po zasedání Ústředního krizového štábu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se štáb znovu sejde podle vývoje situace.

13. září 2024 v 11:38 Čas čtení 1:04 AKTUÁLNĚ: Mapa ukazuje, kde pravdepodobně dojde k záplavám. Co v takovém případě dělat? AKTUÁLNĚ: Mapa ukazuje, kde pravdepodobně dojde k záplavám. Co v takovém případě dělat?

Oproti povodňovým situacím z let 1997 a 2002 je Česká republika podle Rakušana připravena lépe. Hasiči podle něj nyní zajišťují například pytle s pískem, posilují služby a aktivizují dobrovolné sbory. Policie zase posílila například leteckou službu – ke dvěma vrtulníkům v Praze a Brně podle Rakušana přibudou další tři v Praze, Brně a Ostravě. Připraveny jsou také čtyři výjezdové skupiny policejních potápěčů a tři skupiny pyrotechniků, kteří mohou například odstřelovat překážky v terénu.

K dispozici je podle ministra i tým pro záchranu lidí z vody a tým pro vyhledávání osob ze zřícených budov. „Letečtí záchranáři jsou rovněž připraveni, stejně jako velkokapacitní čerpání a těžká záchranářská technika,“ uvedl Rakušan. Hasiči také mohou poskytovat starostům obcí expertní pomoc, doplnil ministr. Integrovanému záchrannému systému je připravena pomáhat i armáda, připraveny má dva vrtulníky a dva ženijní odřady s technikou a personálem.

13. září 2024 v 9:01 Čas čtení 0:51 Kvůli extrémnímu počasí můžeš vrátit jízdenku ČD beze srážky i v den cesty Kvůli extrémnímu počasí můžeš vrátit jízdenku ČD beze srážky i v den cesty

Fiala řekl, že dostupná data neumožňují přesně predikovat důsledky srážek, a proto je nutné být připraveni na nejhorší. Na některých tocích lze podle něj očekávat padesátiletou nebo stoletou vodu. „To se týká Sázavy, Bělé, Bečvy, Novohradky, ale obecně se to týká horních toků řek, zvláště tam, kde odvodňují pohoří,“ řekl premiér. Na protipovodňových opatřeních se podle něj pracuje od úterý.

Meteorologové dnes rozšířili výstrahu na extrémní povodně na téměř celou zemi s výjimkou západu Čech. Na víc než padesátiletou vodu se musí připravit nejen východ, jih a sever země, ale i Praha či většina Středočeského kraje. Nejvíc se mají řeky rozvodnit o víkendu. Vydatně pršet má minimálně do noci na pondělí, situaci ještě zhorší silný vítr, který hrozí podle aktuální prognózy v celé republice.

Domů
Sdílet
Diskuse