Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 25 Kč 😱
Anna Vondráková
dnes 24. září 2024 v 10:52
Čas čtení 1:23

Meta, Tesla i Amazon jsou vážnou hrozbou pro demokracii, varuje zpráva. Nedodržování lidských práv je jejich nejmenší problém

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Meta, Tesla i Amazon jsou vážnou hrozbou pro demokracii, varuje zpráva. Nedodržování lidských práv je jejich nejmenší problém
Zdroj: Wikimedia Commons

Letošní rok mnozí označují za rok voliče či rok demokracie, k volbám by se totiž celosvětově měly dostavit až čtyři miliardy lidí.

Podle nové zprávy Mezinárodní odborové konfederace (ITUC) se světoví byznysoví a technologičtí giganti podílí na rozkladu demokracie. Přispívat k ní mají především finanční podporou krajně pravicových politických hnutí, financováním a prohlubováním klimatické krize, porušováním práv odborů i lidí, ale i poskytováním platformy extremisticky laděným hnutím.

Zlato pro Bezose

Na prvním místě figuruje Amazon Jeffa Bezose. Ten se řadí mezi největší zaměstnavatele na světě, na což zpráva také podle serveru The Guardian upozorňuje: „Společnost se stala nechvalně známou kvůli porušování odborových práv a nízkým mzdám, monopolu v oblasti elektronického obchodování, ohromným emisím uhlíku prostřednictvím svých datových center AWS, daňovým únikům a lobbingu na národní i mezinárodní úrovni.“

Mezi společnosti podkopávající demokracii se dostal i technologický gigant Tesla. I zde autoři poukazují na porušování lidských práv uvnitř firmy, zároveň ale upozorňují na to, že její CEO Elon Musk veřejně podpořil hned několik kontroverzních politiků. Asi nejznámější jsou jeho sympatie k Donaldu Trumpovi, na seznam jeho oblíbenců se ale dostal i argentinský prezident Javier Milei nebo indický premiér Naréndra Modí.

12. června 2024 v 15:04 Čas čtení 0:53 Elon Musk se hroutí z nové Apple Intelligence. Zaměstnancům chce zakázat iPhony Elon Musk se hroutí z nové Apple Intelligence. Zaměstnancům chce zakázat iPhony

Meta umožňuje vzestup krajně laděných skupin

Na ne příliš pozitivní seznam se dostala i největší společnost sdružující sociální sítě Meta. Především za to, za to, že umožňuje krajně pravicové propagandě a stejně laděným hnutím využívat platformy k rekrutování a získávání podpory v USA i zahraničí.

Zpráva rovněž připomíná odvetná opatření společnosti za regulační opatření v Kanadě a nákladné lobbistické úsilí proti zákonům upravujícím ochranu osobních údajů.

„Hrají dlouhodobou hru, a ta spočívá v oslabování moci demokracie, směrem k situaci, kdy je nemusejí zajímat podmínky a dopady na jejich zaměstnance – zajímá je maximalizace vlastního vlivu, maximalizace jejich exploatačního potenciálu a jejich profitu,“ uvedl Todd Brogan, ředitel kampaní v ITUC. Také upozornil, že je potřeba, aby se nyní občané spojili a od svých vlád požadovali převzetí zodpovědnosti. 

14. května 2023 v 11:00 Čas čtení 3:55 Mark Zuckerberg slaví 39. narozeniny. Jaký bere plat a proč zabil kozu laserem? Tohle je 6 zajímavostí, které možná nevíš Mark Zuckerberg slaví 39. narozeniny. Jaký bere plat a proč zabil kozu laserem? Tohle je 6 zajímavostí, které možná nevíš

Mezi sedm firem, které podle zprávy ohrožují demokracii nejvíc, patří:

  • Amazon.com
  • Blackstone Group (newyorská investiční společnost založená Peterem G. Petersononem a Stephenem A. Schwarzmanem, jež se zaměřuje mimo jiné na celosvětové skupování komerčních nemovitostí)
  • ExxonMobil (americká těžařská společnost založená Johnem D. Rockefellerem)
  • Glencore (švýcarská těžební společnost)
  • Meta
  • Tesla
  • The Vanguard Group (americká společnost pro správu investic)
Domů
Sdílet
Diskuse