Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Ella Petrová
dnes 6. října 2024 v 15:08
Čas čtení 0:51

Praha se po 30 letech slibování dočká přímé linky na letiště. Trasa z centra potrvá 25 minut

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Praha se po 30 letech slibování dočká přímé linky na letiště. Trasa z centra potrvá 25 minut
Zdroj: TASR/EPA/Filip Singer

Z centra Prahy povede na letiště vlaková trať. Postaví ji soukromník.

Ministerstvo dopravy představilo projekt, který zahrnuje devět stanic na trase k letišti a uvedlo, že budou vlaky v některých úsecích jezdit pod zemí. Linky bychom se měli dočkat v roce 2030. Informovala o tom Česká televize.

6. října 2024 v 13:34 Čas čtení 0:30 Útok psů v Praze: Agresivní rotvajleři usmrtili jiného psa, pokousali i jednu ženu Útok psů v Praze: Agresivní rotvajleři usmrtili jiného psa, pokousali i jednu ženu
6. října 2024 v 11:00 Čas čtení 0:36 Odborník radí, jak bezpečně platit na internetu. Varuje také před AliExpressem Odborník radí, jak bezpečně platit na internetu. Varuje také před AliExpressem
6. října 2024 v 8:40 Čas čtení 0:48 PŘEDPOVĚĎ: Připrav se na opravdu podzimní počasí. Čekají nás mlhy i déšť PŘEDPOVĚĎ: Připrav se na opravdu podzimní počasí. Čekají nás mlhy i déšť

A odkud vlak pojede? Výchozí stanicí by mělo být Masarykovo nádraží. V budoucnu se má postavit nová platforma nad kolejištěm, kde přibydou jak koleje, tak i zeleň. Masaryčka opravdu prochází velkou změnou, a to jen k lepšímu. Vlaky by měly vyjíždět na letiště každých 10 minut.
 
„Proběhl investorský den, který vyvolal obrovský zájem i zahraničních partnerů,“ řekl šéf resortu Martin Kupka (ODS). Ministerstvo zatím investora pro výstavbu tratě nemá, ale na některých místech už probíhají práce.
 
V současné době je cesta na letiště z metropole mnohem složitější. Trvá déle a člověk musí využít metra směr Veleslavín a odtud pak ještě trolejbus. Cesta zabere okolo 40 minut. Lepší formu spojení mimo jiné stát slibuje 30 let, nikdy k tomu bohužel nedošlo. To se však má změnit. A trasa potrvá pouhých 25 minut.
 
Nová trať má být nakonec postavena v rámci prvního PPP projektu v historii české železnice. Soukromý investor ji postaví a bude provozovat za státní peníze. Zajímavé je, že trať nebude končit na letišti, ale povede až do Kladna. Odhadované náklady činí 28 miliard korun.

Domů
Sdílet
Diskuse