Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Vincenc Novák
dnes 17. října 2024 v 12:36
Čas čtení 0:42

Spojené arabské emiráty brzy rozsvítí obří světelná koule. Bude teprve druhá na světě

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Spojené arabské emiráty brzy rozsvítí obří světelná koule. Bude teprve druhá na světě
Zdroj: Ethan Miller/Getty Images

Abú Zabí, hlavní město Spojených arabských emirátů, bude mít brzy novou dominantu. Do roku 2030 by tam měla vyrůst kulturní a zábavní aréna Sphere, která se v loňském roce stala jedním ze symbolů Las Vegas.

Sphere je podle stanice CNN se svými 112 metry nejvyšší tzv. sférickou stavbou na světě. Ve svých útrobách tato stavba ukrývá obří LED obrazovku s nejvyšším rozlišením na světě. Fasádu arény navíc pokrývá 1,2 milionu diod o velikosti hokejového puku, které lze naprogramovat tak, aby mohly v obrovském měřítku zobrazovat obraz.

Nová stavba by měla město vyjít na závratné 2,3 miliardy dolarů. Projekt je součástí plánů, podle kterých se má arabská metropole stát do roku 2030 „živým centrem kultury a inovací“. Aréna podle očekávání nabídne kapacitu až pro 20 tisíc lidí.

17. října 2024 v 10:24 Čas čtení 0:21 AKTUÁLNĚ: O2 má obří výpadek. Mimo provoz je úplně všechno AKTUÁLNĚ: O2 má obří výpadek. Mimo provoz je úplně všechno

„Přijetím nejmodernější zábavy, jako je Sphere, nejen zvyšujeme náš globální profil, ale také nastavujeme nové standardy v oblasti pohlcujících zážitků a kulturní nabídky,“ uvedl k připravované stavbě předseda odboru kultury a cestovního ruchu Abú Zabí J. E. Mohamed Khalifa Al Mubarak.

Domů
Sdílet
Diskuse