Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Barbora Fábryová
včera 21. října 2024 v 9:20
Čas čtení 0:50

V Rusku údajně cvičí 12 tisíc vojáků KLDR. Zelenskij hovoří o eskalaci války

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
V Rusku údajně cvičí 12 tisíc vojáků KLDR. Zelenskij hovoří o eskalaci války
Zdroj: TASR/AP

Zelenskij kritizoval vojenskou spolupráci Ruska s KLDR.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli prohlásil, že vojenská spolupráce mezi Ruskem a Severní Koreou představuje novou eskalaci agresivní války Moskvy proti Ukrajině. Moskva již několik dní popírá zprávy z Jižní Koreje a Ukrajiny, založené rovněž na satelitních snímcích, o údajném rozmístění až 12 tisíc severokorejských vojáků v Rusku. Představitelé NATO ani USA však nepotvrdili, že Severní Korea vysílá vojáky k posílení Ruska.

20. října 2024 v 16:45 Čas čtení 0:31 Toto je mapa vesmíru, ukazuje miliony galaxií. Dalekohled Euclid pořídil neuvěřitelné fotografie Toto je mapa vesmíru, ukazuje miliony galaxií. Dalekohled Euclid pořídil neuvěřitelné fotografie

Hrozí eskalace

Severní Korea čelí rozsáhlým mezinárodním sankcím, včetně zbrojního embarga ze strany OSN. Pokud by se ukázalo, že Severní Korea vysílá vojáky do Ruska, jednalo by se o jasné porušení mezinárodních sankcí a pravidel.

„Pokud bude svět nyní mlčet a my se budeme se severokorejskými vojáky setkávat na frontové linii stejně pravidelně, jako se bráníme proti bezpilotním letounům, nikomu na světě to neprospěje a tuto válku to jen prodlouží,“ řekl Zelenskij.

Spolupráce mezi Ruskem a KLDR zahrnuje nejen úzké vojenské vazby, ale také vzájemnou pomoc v případě vnějších útoků. Vojáci KLDR by mohli být nasazeni na obranu Kurské oblasti, kterou napadla Ukrajina. Od začátku srpna letošního roku Kyjev obsadil desítky měst v Kurské oblasti.


Ukrajinský vůdce vyzval spojence Kyjeva, aby měli připravenou reakci, protože další stát, který se zapojí do války, bude představovat novou hrozbu. Ruský prezident Vladimir Putin dosud využíval především sousední Bělorusko jako nástupiště pro svou válku.

Domů
Sdílet
Diskuse