Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Veronika Dlesková
16. dubna 2023 9:34
Čas čtení 0:54

Ceny Anděl ovládl posmrtně Miro Žbirka. Do síně slávy vstoupil Zdeněk Svěrák

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Ceny Anděl ovládl posmrtně Miro Žbirka. Do síně slávy vstoupil Zdeněk Svěrák
Zdroj: Ceny Anděl/Zbyněk Surovec

Žbirkovo album Posledné veci proměnilo všechny čtyři nominace. Nečekaným hostem večera byl prezident Petr Pavel, který uvedl do síně slávy textaře Zdeňka Svěráka.

Na letošním předávání cen Anděl nejvíce bodovalo Žbirkovo album Posledné veci, které po zpěvákově smrti vydal jeho syn David. Ten na ceremoniálu i vystoupil. Posmrtně vydané album a singl Nejsi sám akademici ocenili v kategoriích Album, Sólový interpret, Skladba a Slovenské album. 

„V kontextu českého a slovenského popu jsou Posledné veci opravdu mimořádná nahrávka. David Žbirka svým odvážným přístupem k produkci ukázal pravdivost motta, kterým se jeho táta řídil. Že v populární hudbě se staří učí od mladších. Mekyho klasicky psané písně tu totiž zní povědomě, a přesto úplně jinak,“uvedl předseda České hudební akademie Jan Vedral.

Akademici rozhodovali o nejlepších nahrávkách vydaných v roce 2022 v celkem 14 kategoriích a o novém laureátovi Síně slávy. Tím se letos stal herec, dramatik, spisovatel a textař Zdeněk Svěrák. Ocenění mu předal prezident Petr Pavel. „Každý rok se snažíme o to, abychom legendy vstupující do Síně slávy potěšili nejen jejich uvedením, ale i osobou předávajícího. Bylo nám ctí na andělském pódiu přivítat pana Zdeňka Svěráka i pana prezidenta, který se této role zhostil,“uvedla producentka večera Lucie Hájková. 

10. listopadu 2021 21:12 Čas čtení 3:21 10 nejlepších skladeb Miro Žbirky: Některé chtěli komunisté zakázat, musel jim proto změnit text 10 nejlepších skladeb Miro Žbirky: Některé chtěli komunisté zakázat, musel jim proto změnit text

Nejlepší sólovou interpretkou se letos stala Lenny. Kapelou roku je Vypsaná fiXa. „O vítězích letos pod dohledem notáře rozhodovalo 493 akademiků,“uvedla Petra Žikovská, ředitelka ČNS IFPI, která ceny Anděl vyhlašuje. Jedinou kategorií, ve které nehlasují akademici, ale veřejnost, je multižánrová Cena fanoušků. Tu v letošním roce získala kapela 58G.

Domů
Sdílet
Diskuse