Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Veronika Dlesková
16. dubna 2023 14:21
Čas čtení 0:52

Průzkum: Volby by vyhrálo ANO, ČSSD by se vrátila do Sněmovny. Procenta sbírá i nová strana

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Průzkum: Volby by vyhrálo ANO, ČSSD by se vrátila do Sněmovny. Procenta sbírá i nová strana
Zdroj: ČTK/Krumphanzl Michal

Volby do Poslanecké sněmovny by vyhrálo hnutí ANO se 29,5 procenta. Druhá ODS si oproti minulému měsíci pohoršila o 1,5 procentního bodu. Vyplývá to z březnového modelu agentury Kantar pro Českou televizi.

Březnový model agentury Kantar ukázal, že do dolní komory by se dostalo celkem šest subjektů. Volby by s náskokem téměř deseti procent vyhrálo hnutí ANO, které by volilo 29,5 procenta občanů. Druhá by skončila ODS se 20 procenty. To je pokles o 1,5 procentního bodu oproti výsledkům z minulého měsíce. 

Na třetím místě by skončili Piráti s 11 procenty. Ti si oproti únorovému modelu polepšili o dva procentní body. Následuje SPD s 8 procenty. Do dolní komory by se dostalo i hnutí STAN s 5,5 procenta a ČSSD, které průzkum dává 5 procent. Autoři průzkumu podle České televize poznamenávají, že u všech stran kolem pětiprocentní hranice je vstup do Sněmovny nejistý.

V modelu se poprvé objevuje i nová strana PRO 2022

Pod pětiprocentní hranicí by skončila vládní TOP 09 se 4 procenty i lidovci, kteří by získali jen 3 procenta. Přísahu by podle Kantaru volilo 3,5 procenta lidí. V modelu se objevila i nová strana PRO 2022, která by od voleb odešla se 3 procenty. Ta svůj volební potenciál čerpá především z voličů SPD, Přísahy a Trikolóry, píše Česká televize. Komunisty by volilo 2,5 procenta lidí. 

11. ledna 2023 6:00 Čas čtení 6:16 Ovlivňují předvolební průzkumy výsledky voleb? Toto nám prozradily samotné agentury Ovlivňují předvolební průzkumy výsledky voleb? Toto nám prozradily samotné agentury

V případě, že by se koalice SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) rozhodla znovu kandidovat, skončila by druhá se ziskem 27,5 procenta. Podle modelu by se voleb do Poslanecké sněmovny zúčastnilo 61,5 procenta občanů.

Domů
Sdílet
Diskuse