Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová TASR
3. května 2023 17:44
Čas čtení 0:51

Zelenskyj: Tento rok bude v otázce vítězství Ukrajiny rozhodující

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Zelenskyj: Tento rok bude v otázce vítězství Ukrajiny rozhodující
Zdroj: TASR/František Iván

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při návštěvě Finska prohlásil, že tento rok bude v otázce vítězství Ukrajiny rozhodující, a to nejen pro Ukrajinu, ale také pro celou Evropu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu navštívil Finsko, které s Ruskem sdílí 1 340 kilometrů dlouhou hranici. Finskému prezidentovi Saulimu Niinistövi poděkoval za dosavadní vojenskou podporu a zdůraznil, že tento rok bude v otázce vítězství ve válce rozhodující, píše TASR.

3. května 2023 15:51 Čas čtení 0:41 Video: Rusko zneškodnilo dva sebevražedné drony, které zaútočily na Kreml Video: Rusko zneškodnilo dva sebevražedné drony, které zaútočily na Kreml

„Jsem přesvědčen, že tento rok bude pro nás, pro Evropu a pro Ukrajinu rozhodující – rozhodující pro vítězství,“ uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během návštěvy Finska. Válka na Ukrajině začala 24. února 2022 a boje v posledních dnech sílí. Ukrajina se prý připravuje na protiofenzivu, která by mohla začít v následujících dnech či týdnech.

Zelenskyj se svým finským protějškem mimo jiné diskutoval o urychlení budoucích dodávek zbraní Kyjevu a projevil zájem o moderní stíhačky, které Finsko vlastní. Ty si však chce severská země ponechat, a to až do roku 2025, než bude mít stíhačky nové.

Ukrajinský prezident rovněž poblahopřál Finsku ke vstupu do NATO. Finsko požádalo o vstup do NATO v květnu, a to v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu. Oficiálním členem se pak stalo 4. dubna. „Finsko má nejsilnější přátele a spojence na celém světě. Ruský prezident Vladimir Putin chtěl, aby se dveře NATO zavřely. Přijetím Finska jsme dokázali, že se tak nestalo a agrese, zastrašování nefunguje. Místo aby měl Putin méně NATO, má více NATO,“prohlásil tehdy generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Domů
Sdílet
Diskuse