Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kristýna Dobiášová
12. května 2023 9:34
Čas čtení 0:37

Volodymyr Zelenskyj nemůže mít projev na finále Eurovize

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Volodymyr Zelenskyj nemůže mít projev na finále Eurovize
Zdroj: TASR/František Iván

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nebude moci v sobotu vystoupit s videoprojevem na finále písňové soutěže Eurovize. Ve čtvrtek to oznámili organizátoři akce. Informuje o tom TASR na základě zprávy agentury AFP.

Evropská vysílací unie (EBU) dodala, že Zelenského projevu brání přísná pravidla soutěže. „Jedním ze základních pilířů soutěže je její apolitičnost,“ uvedla EBU. „Tento princip zakazuje možnost politických nebo podobných prohlášení v rámci soutěže,“ vysvětlila.

EBU uvedla, že Zelenského žádost o vystoupení na finále Eurovize sice zahrnuje „obdivuhodné záměry, ale bohužel nemůže být schválena, protože by byla v rozporu s pravidly soutěže“.

Finále Eurovize 2023

Finále Eurovize 2023 se bude konat v sobotu 13. května a jeho součástí bude zvláštní pocta Ukrajině, v níž vystoupí 11 místních umělců. Vysílány budou také videoklipy představující různé části země.

11. května 2023 18:03 Čas čtení 1:04 Velká mapa Evropy: Jak se žije LGBTQI+ lidem? Lépe než Česko si vede i Maďarsko Velká mapa Evropy: Jak se žije LGBTQI+ lidem? Lépe než Česko si vede i Maďarsko

Písňovou soutěž pořádá jménem válkou zmítané Ukrajiny anglické město Liverpool, neboť Sam Ryder, který reprezentoval Velkou Británii, skončil loni v italském Turíně druhý za ukrajinským orchestrem Kalush.

EBU loni rozhodla, že Ukrajina nebude moci soutěž pořádat kvůli ruské invazi. Na tomto rozhodnutí trvala i přes protesty ukrajinské vlády, která navrhla přesunout místo konání do příhraniční oblasti na Ukrajině daleko od frontové linie.

11. května 2023 12:13 Čas čtení 2:57 Dražší alkohol a tabák, levnější léky a knihy. Vláda představila důchodovou reformu a konsolidační balíček (Aktualizováno) Dražší alkohol a tabák, levnější léky a knihy. Vláda představila důchodovou reformu a konsolidační balíček (Aktualizováno)
Domů
Sdílet
Diskuse