Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
23. května 2023 15:10
Čas čtení 1:02

Meteorologové zpřísnili výstrahu před bouřkami. V některých krajích hrozí i přívalový déšť

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Meteorologové zpřísnili výstrahu před bouřkami. V některých krajích hrozí i přívalový déšť
Zdroj: FOTO TASR/Martin Baumann

Nejhorší situace se očekává v Jihomoravském a Zlínském kraji, v části Vysočiny a Moravskoslezského kraje.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v úterý zpřísnil pondělní výstrahu před bouřkami. Nejhorší situaci očekávají v Jihomoravském a Zlínském kraji, v části Vysočiny a Moravskoslezského kraje. Od úterních 15:00 do půlnoci platí pro tyto oblasti výstraha s vysokým stupněm nebezpečí.

23. května 2023 10:33 Čas čtení 0:46 Ekologičtí aktivisté a aktivistky vylili černou barvu do slavné fontány di Trevi v Římě Ekologičtí aktivisté a aktivistky vylili černou barvu do slavné fontány di Trevi v Římě

Hlavním nebezpečím budou přívalové srážky

Přechod studené fronty přes naše území je o něco rychlejší, než meteorologové původně očekávali. Hlavní linie, na které se doplňují přeháňky a bouřky, vede z Polska přes Ostravu, Blansko, Třebíč až do jižních Čech a postupuje na jihovýchod. „Hlavním nebezpečným jevem budou přívalové srážky, ojediněle se mohou vyskytnout úhrny i kolem 50 milimetrů. V nejsilnějších bouřích se mohou vyskytnout také kroupy, výjimečně i kolem 2 cm, a nárazy větru kolem 70 kilometrů v hodině,“uvedli meteorologové.

Výstraha před velmi silnými bouřkami platí pro jihovýchodní část republiky, konkrétně tedy pro části Jihomoravského, Olomouckého, Zlínského a Moravskoslezského kraje a Vysočiny. ČHMÚ v úterý přidal také výstrahu před povodňovou bdělostí, a to pro oblast Beskyd a Bílých Karpat. Výstraha nižšího stupně pak platí pro oblast, která se táhne od Jihočeského až po sever Moravskoslezského kraje.

ČHMÚ varoval, že může dojít k intenzivnímu odtoku vody ze svahů, rychlému rozvodnění malých řek či zatopení podchodů, podjezdů, sklepů či podemletí silnic. Nárazy větru mohou lámat větve a vyvracet stromy. Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě a podobně. 

Domů
Sdílet
Diskuse