Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
TASR
29. května 2023 9:45
Čas čtení 1:36

Těžká noc pro ukrajinské hlavní město: Nad Kyjevem bylo sestřeleno více než 40 objektů

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Těžká noc pro ukrajinské hlavní město: Nad Kyjevem bylo sestřeleno více než 40 objektů
Zdroj: TASR/AP

Ukrajina čelí další vlně masivních útoků.

Protivzdušná obrana v ukrajinském hlavním městě Kyjevě zničila v pondělí večer při útoku ruských invazních sil více než 40 bezpilotních letounů a raket. Informovala o tom podle TASR ruskojazyčná verze BBC s odvoláním na šéfa kyjevské vojenské správy Serhije Popka.

29. května 2023 7:36 Čas čtení 1:40 Turecko dalších pět let povede Erdogan. Volby označil za „nejdůležitější“ v novodobé historii země Turecko dalších pět let povede Erdogan. Volby označil za „nejdůležitější“ v novodobé historii země

Podle něj nepřítel nasadil bezpilotní letouny Šahíd-136 íránské výroby, řízené střely íránské výroby a téměř současně vypustil letoun TU-95MS z oblasti Kaspického moře.

„Nepřítel se nás snaží udržet v psychologickém napětí“

„Útok na hlavní město byl tedy kombinovaný z různých směrů,“ napsal Popko na platformě Telegram. Dodal, že nedošlo k žádným vážným škodám a nejsou hlášeny žádné oběti ani zranění. Rusko se podle jeho slov snaží vyčerpat ukrajinskou protivzdušnou obranu intenzivnějšími útoky. „Nepřítel se snaží udržet civilní obyvatelstvo v nadměrném psychologickém napětí,“ uvedl podle TASR.


Kyjevský starosta Vitalij Kličko informoval, že v důsledku padajících trosek byla poškozena střecha jednopatrového soukromého domu v Podolském okrese. V jiné čtvrti způsobily trosky požár v opuštěné budově. 

27. května 2023 17:26 Čas čtení 1:27 VIDEO: Ukrajina si natočila, jak zasáhla ruskou válečnou loď. Moskva přitom tvrdila, že všechny útoky odrazila VIDEO: Ukrajina si natočila, jak zasáhla ruskou válečnou loď. Moskva přitom tvrdila, že všechny útoky odrazila

„Pro hlavní město to byla další těžká noc. Ale díky profesionalitě našich obránců nedošlo v důsledku leteckého útoku barbarů na Kyjev k žádným škodám nebo zničení infrastruktury a dalších objektů či obytných budov,“ napsal Kličko.

Záchranáři v pondělí večer zasahovali v bytě v kyjevské čtvrti Sevčenkovskij, odkud jim byl nahlášen kouř. Ukázalo se však, že šlo o spálené jídlo na sporáku. „To se také stává,“ dodal starosta Kličko.

Zelenskyj: Jsem vděčný každému jednotlivci

Jedná se o patnáctý útok ruských sil na Kyjev od začátku května a druhý noční útok za sebou. Předchozí úder v noci na neděli byl největším útokem bezpilotního letounu od začátku ruské invaze, při němž zahynuli dva lidé. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poté poděkoval protivzdušné obraně a řekl, že je „vděčný každému jednotlivci“. 


V některých oblastech na východě Ukrajiny byl v pondělí večer vyhlášen letecký poplach, který se později rozšířil na celé její území.

28. května 2023 19:36 Čas čtení 0:47 Země zaslíbená? Ruské státní firmy a média žádají šestidenní pracovní týden, lidé se mají obětovat pro válku Země zaslíbená? Ruské státní firmy a média žádají šestidenní pracovní týden, lidé se mají obětovat pro válku

Výbuchy byly v noci slyšet také v přístavním městě Oděsa. Podle serveru Wion s odkazem na ukrajinskou armádu zde po nočním útoku ruského dronu došlo k poškození zejména infrastruktury v přístavu. Ve městě se totiž nachází významný námořní přístav na severozápadním pobřeží Černého moře, který slouží jako klíčový dopravní uzel pro přepravu zboží, včetně obilí. 

Domů
Sdílet
Diskuse