Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
TASR Martin Adam Pavlík
4. června 2023 18:02
Čas čtení 1:06

VIDEO: 500 000 lidí v Polsku protestuje proti vládě. Do ulic je vyhnal kontroverzní zákon

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
VIDEO: 500 000 lidí v Polsku protestuje proti vládě. Do ulic je vyhnal kontroverzní zákon
Zdroj: TASR/AP/Czarek Sokolowski

Ve Varšavě jsou masivní protesty.

Odhadem až půl milionu lidí v neděli protestuje ve Varšavě proti vládě. Jak píše Deník N, masové protesty polské demokratické opozice odstartoval podpis kontroverzního zákona „lex Tusk“ polským prezidentem Andrzejem Dudem, což se považuje za další příklad porušování principů demokracie a ústavy.

4. června 2023 17:01 Čas čtení 0:39 Dej si pozor, co máš ve Španělsku za volantem oblečené a obuté. Hrozí ti pokuta Dej si pozor, co máš ve Španělsku za volantem oblečené a obuté. Hrozí ti pokuta

Formálně zákon ustanovuje komise na vyšetření ruského vlivu na bezpečnost Polska v letech 2007–2022. Zákon je přitom ve skutečnosti namířen proti Donaldu Tuskovi (byl předsedou polské vlády v letech 2007–2014), současnému lídrovi nejsilnější strany Občanská platforma, kterého politici vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) od začátku obviňovali z proruských sympatií.


Polská opozice nedělní protest označila za zkoušku své schopnosti ukončit po nadcházejících volbách osmiletou vládu nacionalistů, informuje TASR podle zprávy agentury Reuters. Do Varšavy přijížděly stovky autobusů, aby přivezly přívržence opozice z celé země. Podle mluvčího organizátorů protestu úřady odhadují, že do ulic vyjelo asi půl milionu Poláků, uvádí agentura AFP.

Lídr opoziční strany Občanská platforma a expremiér Tusk přivítal v neděli své podporovatele na protestu slovy, že Poláky nelze umlčet. „První krok k vítězství je poznat naši sílu. Jsme tady, aby Polsko a Evropa viděly naši sílu,“ uvedl Tusk.

4. června 2023 11:05 Čas čtení 1:08 Předpověď počasí: Česko čekají vysoké teploty i bouřky. Meteorologové stále varují před požáry Předpověď počasí: Česko čekají vysoké teploty i bouřky. Meteorologové stále varují před požáry

Polský prezident Andrzej Duda v pátek nečekaně oznámil, že v zákoně na vyšetřování ruského vlivu navrhne změny. Zákon přitom podepsal jen před několika dny. Nedělní protesty se uskutečnily v den 34. výročí prvních poválečných demokratických voleb v Polsku. Na podzim přitom Polsko čekají další parlamentní volby.

Předvolební průzkumy naznačují, že výsledek voleb bude těsný. Vládnoucí strana PiS se totiž stala v Evropě vedoucím hlasem proti Kremlu v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu. Opozice se tak snaží s obtížemi získat podporu i přes kritiku, které PiS čelí doma i v zahraniční za zmíněný zákon či podporování homofobie.

Poľsko
Zdroj: TASR/AP/Czarek Sokolowski
Domů
Sdílet
Diskuse