Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Ilona Hobzová TASR
24. června 2023 15:56
Čas čtení 1:23

„Ohavná zrada.“ Čečenci jdou Putinovi na pomoc, Kadyrov chce potlačit vzpouru wagnerovců (Aktualizováno)

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
„Ohavná zrada.“ Čečenci jdou Putinovi na pomoc, Kadyrov chce potlačit vzpouru wagnerovců (Aktualizováno)
Zdroj: TASR/AP

Ve své první reakci na eskalaci sporů mezi Prigožinem a vedením ruského ministerstva obrany Kadyrov označil vzpouru wagnerovců za ohavnou zradu.

Aktualizováno 17:11 – Vůdce Čečenské republiky Ramzan Kadyrov v sobotu prohlásil, že v souvislosti se vzpourou žoldnéřské Wagnerovy skupiny vysílá své jednotky do „zóny napětí“. Kadyrov dále sdělil, že na jih evropské části Ruské federace vyslal z Čečenské republiky příslušníky tamního ministerstva obrany a federální Národní gardy. Na základě informací AFP to uvedla agentura TASR.

24. června 2023 10:56 Čas čtení 10:13 ZÁZNAM: Wagnerovci zastavili postup na Moskvu. Prigožin po dohodě s Lukašenkem řekl, že nechce „prolít ruskou krev“ ZÁZNAM: Wagnerovci zastavili postup na Moskvu. Prigožin po dohodě s Lukašenkem řekl, že nechce „prolít ruskou krev“

Kadyrov: Vzpouru je třeba potlačit

Ve svém statusu zveřejněném na platformě Telegram Kadyrov, blízký spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina, napsal: „Vzpouru je třeba potlačit, a pokud budou potřebná tvrdá opatření, jsme připraveni!“ Ve své první reakci na eskalaci sporů mezi Prigožinem a vedením ruského ministerstva obrany Kadyrov označil vzpouru wagnerovců za „ohavnou“ zradu.

„Obracím se na bojovníky a vlastence. Nedejte se vyprovokovat. Ať už se snaží(Prigožin, pozn. red.) dosáhnout jakýchkoli cílů, ať už vám říkají jakékoli sliby – bezpečnost státu a soudržnost ruské společnosti je v této chvíli nade vše! Podívejte se, jak naši nepřátelé na Západě této situace využívají. Kolik se objevilo lží a falešných výzev, které děsí naše občany a vytvářejí nebezpečný dojem destabilizace situace. A to jsou očekávané důsledky Prigožinova vlastizrádného pochodu,“napsal Kadyrov dále.

Analytik Vladimír Votápek si nemyslí, že skupina čečenského vůdce Ramzana Kadyrova jede do Rostova proto, aby bojovala se skupinou wagnerovců. „Rostov na Donu je po cestě z Belgorodské oblasti dolů na Kavkaz, takže já bych se vůbec nedivil, kdyby se teď tvářili, že jdou bránit Putina, ale až přijedou do Rostova, tak budou pokračovat dál na Kavkaz tak, aby obsadili co nejvíce pozic tam, protože v případě, že se zhroutí Putinův režim, tak pro Kadyrova je důležité, aby nebyl ztracený někde hluboko v Rusku, ale aby byl pokud možno doma, aby tam mohl například vyhlásit kavkazský emirát,“uvedl pro Českou televizi.

Kadyrov Putin
Zdroj: Getty Images/Photo by Mikhail Svetlov

Jevgenij Prigožin v pátek večer obvinil vedení ruské armády, že nařídilo raketové útoky na tábory jeho bojovníků. V reakci na to přislíbil, že zastaví nejvyšší vedení ruské armády. V sobotu ráno se wagnerovci zmocnili Rostova na Donu. Později se objevily zprávy, že vojáci obsadili některé objekty i ve městě Voroněž. Putin v televizním projevu označil Prigožinovo jednání za vlastizradu. Vše podstatné pro tebe mapujeme živě tady.

Domů
Sdílet
Diskuse